Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Akiva ben Jozef

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rabbi Akiva ben Jozef (geboren rond 50/55; gestorven in 135 n. Chr., Hebreeuws: עקיבא בן יוסף), was een van de belangrijkste geleerden die bijdroegen aan het ontstaan van de Misjna, en wordt daarom beschouwd als een van de grondleggers van het rabbijns judaïsme. Hij was een van de tannaïm van de tweede generatie.

Leven

Het is moeilijk om historisch gefundeerde gegevens over het leven van rabbi Akiba te identificeren. Over hem zijn meer legenden bekend dan feiten.

Het geboortejaar van Akiva ben Jozef is niet bekend. Meestal wordt aangegeven dat hij rond het jaar 50 (n. Chr.) geboren werd. Het staat vast dat hij stierf tegen het einde van de Bar-Kochba-opstand, rond 135 n. Chr. geboren wurde.

Volgens de Talmoed was Akiva ben Jozef van eenvoudige afkomst en herder van beroep. Hij zou tot zijn veertigste volledig ongeschoold zijn geweest. Akiva trouwde met de dochter van zijn rijke werkgever, Kalba Savua, voor wie hij als herder werkte. Als reactie op hun huwelijk onterfde Savua zijn dochter, vermoedelijk vanwege Akiva’s lage economische status. Hoewel de twee verpauperd waren, moedigde Akiva’s vrouw, die volgens een latere versie van de traditie Rachel heette, hem aan om de Thora te bestuderen (een bron vertelt dat zijn studie van de Torah de voorwaarde was die zij stelde om met hem te trouwen), en door een combinatie van zijn eigen bekwaamheden en wilskracht en haar steun groeide hij uit tot een erkend geleerde.

Akiva ontwikkelde zich als een wijze in de periode na de verwoesting van de Tweede Tempel (70 n. Chr.), een tijd van grote veranderingen voor de Joodse gemeenschap, toen het rabbijnse judaïsme vorm begon te krijgen. Omdat de tempel niet langer het middelpunt van het joodse leven was, herdefinieerden de wijzen (die later bekend werden als rabbijnen) het jodendom met de Torastudie in het centrum. De rabbijnse academie in Javne, in de buurt van wat nu de Israëlische stad Tel Aviv is, werd het nieuwe centrum van het joodse leven, terwijl andere academies in het land Israël ontstonden. Akiva studeerde dertien jaar bij rabbi Eliëzer ben Hyrkanos en rabbi Jozua ben Chananja, Nachum uit Gimso en Tarfon aan een rabbijnse academie in Lod. Hij werd in 93 n. Chr. geordineerd door rabbi Jozua ben Chananja en werd vervolgens leraar aan zijn eigen school in Bene Beraq. Rabban Gamliel II, de nasi ("prins" of leider) van het Joodse volk, benoemde Akiva als organisator en vertegenwoordiger van het Joodse volk en ook als rechter in de rabbijnse rechtbank.

Hij was een leraar van rabbi Meir, rabbi Jehoeda bar Ilai, rabbi Sjimeon bar Jochai en rabbi Jose ben Chalafta.

 
rel=nofollow