Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Afhankelijkheid (persoon)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afhankelijkheid oftewel afhankelijk zijn is een noodzakelijkheid en voorwaarde voor bepaalde personen, om verder te kunnen. Zonder de benodigdheden (zoals hulp) redt (zelfredzaamheid) die persoon het niet.

Een persoon (mens) die bij uitstek afhankelijk is, is een baby, vanwege dat ie simpelweg nog bijna niets kan. De gevolgelijke kinderen zijn een stuk zelfstandiger, maar hebben nog steeds hun ouders nodig. Eigenlijk duurt de afhankelijkheid minstens tot aan de volwassenheid, al gaan pubers ook wel éérder op hun zelf (zelfstandig wonen).

De bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zoals ouderen en gehandicapten zijn uiteraard vanwege hun benodigde zorg afhankelijk van verzorgers en verplegers. Voor met name bepaalde gehandicapten worden wel aangepaste woongroepen gevormd. De aanpassingen zijn dan de benodigdheden waar ze afhankelijk van zijn.

Zie ook