Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Aerial Yoga

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aerial Yoga is een vorm van yoga waarbij het lichaam ondersteunt wordt door een doek. Het is in 2009 in Nederland ontwikkelt door Janneke van Amelsvoort, oprichtster van Aerial Yoga Nederland.

Het Doek

Aerial Yoga maakt gebruik van een speciaal soort "hangmat", het doek. Hoeveel draagkracht een doek heeft, hangt af van de kwaliteit. Over het algemeen kan een doek tot 300kg houden. Het materiaal om Aerial Yoga te beoefenen bestaat meestal uit een doek, twee carabiners en een veilig ophangsysteem. Optioneel is om daisy chains toe te voegen, zodat het doek makkelijk in hoogte te verstellen is.[1]

Het doek fungeert als een soort schommel en ondersteunt de heupen bij zowel voorover- als achterover buigingen. Houdingen die bij reguliere Yoga als moeilijk worden ervaren, worden veel makkelijker door de ondersteuning van het doek. Daarnaast is de variatie aan houdingen uitgebreider, doordat er ook houdingen in het doek gedaan kunnen worden[2].

Het doek ondersteunt het lichaam en wordt ook wel de partner genoemd. Waar het normaal bij yoga soms lastig is om bepaalde oefeningen te doen, is het in een Aerial Yoga doek veel makkelijker. Leeftijd speelt geen rol voor het doen van Aerial Yoga. Door Aerial Yoga te beoefenen haalt het compressie weg uit de wervelkolom, spanning uit de nek en schouders en zorgt het voor meer bewegingsvrijheid. Aerial Yoga geeft een gevoel van ruimte in het lichaam, geeft vleugels en laat mensen zweven.[3]

Gezondheidsvoordelen

Aerial Yoga is niet klinisch onderzocht op de gezondheidsvoordelen. Er zijn aanwijzingen dat door het buigen en strekken van het gehele lichaam tijdens de oefeningen, spieren en gewrichten versterken[4] Daarnaast haalt het compressie weg uit de wervelkolom, spanning uit de nek en schouders en zorgt het voor meer bewegingsvrijheid. Aerial Yoga geeft een gevoel van ruimte in het lichaam, geeft vleugels en laat mensen zweven.[5]

Het doek daagt mensen uit om balans en kracht te beheersen. Daarnaast is vertrouwen en loslaten ook een groot onderdeel van de lessen. Doordat het doek boven de grond hangt, moet er volledige vertrouwen zijn in het doek en in de persoonlijke kracht. Er wordt dus gewerkt aan zowel lichamelijke als mentale kracht. [6]

Vormen van Aerial Yoga

Er zijn meerdere vormen van Aerial Yoga, zoals Aerial Basic, Aerial Yin, Aerial Pregnancy, Aerial Kids, Aerial Restore & Recharge, Aerial Strength. Om te ontspannen kan het beste Aerial Restore & Recharge gevolgd worden of als er meer getraind wil worden dan kan Aerial Strength meer iets zijn voor die persoon[7].

Bronnen, noten en/of referenties

rel=nofollow