Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ad van Liempt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ad van Liempt (voluit: Adolph Petrus Maria van Liempt, Utrecht, 21 mei 1949) is een Nederlands journalist, schrijver en televisieproducer. Hij is de auteur van onder ander een biografie van prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld en verschillende werken over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Leven

Van Liempt groeide op in Utrecht, waar hij een Gymnasium-A diploma behaalde aan het St. Bonifatius-Lyceum. Daarna begon hij klassieke talen te studeren aan de Universiteit Utrecht. Mede door de studentenbetogingen in 1968 besloot hij zijn studie stop te zetten,[1] en hij ging aan de slag als verslaggever voor de krant Het Centrum, eerst als sportverslaggever, en later als verslaggever voor het regionale nieuws. Het Centrum werd in 1971 overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad. Van 1978 tot 1982 was hij chef van de nieuwsdiensten.

Daarna stapte hij over naar de televisie en werd chef binnenlands nieuws bij het NOS Journaal. Vanaf 1986 leidde hij Studio Sport. In 1988 werkte hij samen met de geschiedkundige en oorlogskenner Loe de Jong voor de NOS aan een nieuwe versie van de televisieserie De Bezetting. In 1989 was hij betrokken bij het opstarten van het programma NOS-Laat, de voorloper van NOVA. Enkele jaren was hij hoofdredacteur van NOVA.

Tegen het einde van de jaren 1990 ging hij zich steeds meer richten op geschiedenis en hij begon met het programma Andere tijden.

Vanaf maart 2009 was hij lid van de raad van toezicht bij het Nationaal Historisch Museum, dat in Arnhem zou worden gevestigd.

Buiten Nederland is hij vooral bekend voor zijn werk Kopgeld: Nederlandse premiejagers op zoek naar joden, 1943, uitgegeven in 2002. Dit boek verscheen in 2005 in een Engelse vertaling met als titel Hitler’s Bounty Hunters.

Werken (selectie)

Erkennningen

  • 10 januari 2011: eredoctoraat door de Universiteit van Amsterdam (UvA).[2]

Sport

Van Liempt is tafeltennisser, en een supporter van FC Utrecht. In november 2008 trad hij toe tot de Raad van Commissarissen van FC Utrecht.

Verwijzingen

rel=nofollow
 
rel=nofollow