Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Actief Linkse Studenten

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Actief Linkse Studenten/Scholieren (ALS), in het frans Etudiants de Gauche Actifs (EGA), is een Belgische politieke jongerenbeweging gelieerd aan de LSP.

Historiek

De organisatie ontstond in 1975 als studentenorganisatie in de schoot van de BSP. In 1976 verkoos een meerderheid van de leden een marxistische benadering boven de sociaaldemocratische tendens binnen de toenmalige BSP. Hierop besloot de BSP de organisatie buiten de partij te plaatsen.[1][2]

In 1991 was de ALS betrokken in de Blokbuster-campagne, in 1995 in de solidariteitsactie met de Boelwerfarbeiders aan de Universiteit Gent en in 2001 in de andersglobalisatieacties met de campagne Internationaal Verzet. In 2005 werd er samen met de vakbonden de jongerenmars voor werk georganiseerd[3][4] en in 2012 was er de campagne TegenGAS, naar aanleiding van de invoering van de Gemeentelijke administratieve sancties.[5]

Daarnaast waren er acties rond de Bolognaverklaring in het hoger onderwijs, de verhoging van het inschrijvingsgeld door minister van onderwijs Hilde Crevits in september 2014[6][7][8] en een mars tegen PEGIDA.[9] Ten slotte organiseert de ALS jaarlijks anti-NSV-betogingen.

Structuur

De organisatie is gevestigd in de Leopold II-laan 44-46 te Sint-Jans-Molenbeek en is gelieerd aan de LSP-PLS.[10]. Er zijn kernen in onder meer Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. Tevens is de organisatie actief (en erkend) op verschillende universiteiten waaronder de UGent[11], KULeuven[12] en de VUB[13]. De activiteiten zijn voornamelijk gericht op vorming, maar komen ook tot uiting in acties rond sociale thema's, zoals seksisme, onderwijs, racisme en leefmilieu. De Franstalige tegenhanger is de Etudiants de Gauche Actifs (EGA).[14] Vanuit de ALS werd Internationaal Verzet opgericht, een socialistische antikapitalistische jongerenorganisatie. Deze organisatie maakte op haar beurt weer deel uit van een internationale campagne.[15]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Geschiedenis van de ALS; officiële website
 2. º (fr) Notre histoire; officiële website
 3. º Naar een nieuwe jongerenmars voor werk, tegen racisme; LSP; 18 september 2004
 4. º PONTZEELE Leen; Zo d'ouden zongen, zo zingen de jongen!; Het Laatste Woord (ACW); maart 2005
 5. º ADRIAEN Hanne; Gentse studenten protesteren tegen GAS-boetes en “studententaks”; Het Laatste Nieuws; 26 november 2012
 6. º Scholieren voeren actie tegen verhoging inschrijvingsgeld; Het Laatste Nieuws; 23 september 2014
 7. º DE TROYER Eric; Scholieren staken als eerste; Het Laatste Nieuws; 21 oktober 2014
 8. º Studenten houden fakkeltocht tegen besparingen; Het Laatste Nieuws; 5 november 2014
 9. º Aanhangers Pegida en tegenstanders betogen in Antwerpen; Knack; 9 januari 2016 (geraadpleegd 18 december 2017)
 10. º LECOMTE Lies; LSP heeft genoeg handtekeningen voor Senaat en Kamer Oost-Vlaanderen; De Standaard; 24 april 2003; (geraadpleegd: 18 december 2017)
 11. º Fiche Actief Linkse Studenten; Universiteit Gent
 12. º Studentenverenigingen erkend door LOKO; LOKO / KULeuven
 13. º Studenten overhandigen petitie voor intrekking VUB-eredoctoraat Aung San Suu Kyi; VUB Today; 30 november 2017
 14. º Voorstelling van ALS; officiële website
 15. º BAETENS Marleen; BEDOYAN Isabelle, BURSENS Peter; VAN DEN BULCK Hilde & WALGRAVE Stefaan; WHO elected the WTO? De politieke legitimiteit van internationale organisaties(p.39); Academia Press; 2004 (Google Books)
rel=nofollow