Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Achter-de-schermendocumentaire

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Een achter-de-schermendocumentaire is een documentaire waarin getoond wordt hoe het er achter de coulissen aan toe gaat, bijvoorbeeld hoe de productie van een film, televisieprogramma of toneelvoorstelling tot stand komt (vaak met de Engelse term making-of aangeduid).

Zulke documentaires vormen binnen de filmwereld een eigen filmgenre, daar ze steeds vaker de lengte van een speelfilm hebben. Hierdoor kan het voorkomen, dat de documentaire zelfs belangrijker wordt dan de film zelf. Een bekend voorbeeld is Lost in La Mancha, waarin verslag wordt gedaan van de moeizame productie en uiteindelijke stopzetting van de geplande film The Man Who Killed Don Quixote. De documentaire daarvan kwam toen als enige uit. Een dergelijke documentaire wordt bij films vaak rond de première van de betreffende film vertoond als onderdeel van de marketing, of kan als extraatje worden toegevoegd op de dvd-uitgave.