Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Achille Hottia

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Achille Hottia (Schaarbeek 5 september 1921 - 30 september 1943)[1] was een geheim agent voor de SOE tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd opgeleid in industriële sabotage.

Op 28 januari 1942 werd Hottia tijdens de missie Marmoset gedropt tussen Valenciennes en Bergen. Hij moest sabotage-assistent worden van Armand Campion.[2] Na zijn dropping contacteerde hij zijn contactpersonen, en vernam dat zijn chef toevallig net die dag was gearresteerd. De arrestatie vormde een probleem omdat Hottia hierdoor meteen ook geen contact meer had met Engeland. Hij ontmoette echter een andere SOE-agent en bleef met hem samenwerken tot deze laatste in juli werd gearresteerd. Nadien kwam Hottia in contact met nog een andere SOE-agent, die zich echter in dezelfde situatie had als hemzelf en die evenmin contact had met Engeland.

Hottia besloot daarom om te proberen Spanje te bereiken. Tijdens een eerste poging liep hij in Frankrijk bijna in een hinderlaag, waarna hij terugkeerde naar Belgie. Hij kwam in België in contact met Octave Fabri.

Hottia werd tijdens een nieuwe poging naar Spanje te reizen op 27 april 1943 gearresteerd nabij de Belgisch-Franse grens, samen met twee Engelse en een Amerikaanse piloot. Op 9 juli werd hij naar het Gestapo-hoofdkwartier in Parijs gevoerd. Na de ondervraging werd hij terug naar Belgie gevoerd. Op 1 september 1943 werd hij in Brussel ter dood veroordeeld.[3] Op 30 september 1943 werd Hottia gefusilleerd op de Nationale Schietbaan.

Zie ook


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Achille Hottia, The national archives
  2. º Bernard O'Connor: SAbotage in Belgium, 2017, 234p.
  3. º Colin Pateman: Beheaded by Hitler: Cruelty of the Nazis, Civilian Executions and Judicial Terror 1933-1945. Fonthill Media (2014), 19p.