Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Absolute muziek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Absolute muziek (soms ook abstracte muziek genoemd) is een vorm van muziek die geen buiten-muzikaal onderwerp heeft. Dit in tegenstelling tot programmatische muziek, die door middel van klanken een niet primair muzikale werkelijkheid in de geest van de hoorder tracht te realiseren, bijvoorbeeld een natuurlijk beeld of een literair verhaal. In abstracte muziek zal zelden gebruikt worden gemaakt van bijvoorbeeld gezongen woorden, hoewel de stem wel gebruikt kan zijn als instrument.

Het genre is net zo oud als de geschiedenis van de muziek zelf, aangezien het de meest basale en zuivere vorm van muziek is. De programmatische muziek kan worden bezien als een uitbreiding van absolute muziek. Omgekeerd kan ook absolute muziek worden gezien als abstractie ad infinitum van wellicht eerdere programmatische voorgangers of voorbeelden.

Men kent zowel tonale als atonale absolute muziek.