Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Abraham Léon

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abraham Wajnsztok (Warschau, 1918Auschwitz, 7 oktober 1944)[1], beter bekend als Abraham Léon, was een Belgische intellectueel, trotskist en verzetsstrijder.

Biografie

Wajnstock werd geboren in Polen. Zijn familie emigreerde naar Palestina, terug naar Polen om uiteindelijk in 1926 naar Brussel te verhuizen.

In zijn jeugd radicaliseerde de Joodse Wajnstock in Brussel, waarbij hij zich verzette tegen het nazisme. Hij sympathiseerde met het zionisme en werd lid van Hashomer Hatzair.

In 1936 kwam Wajnsztok in contact met het trotskisme via Walter Dauge.

Na dit contact verwierp hij geleidelijk het zionisme en in het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij actief in de trotskistische Revolutionair Socialistische Partij (RSP), waar hij het blad La voie de Lénin uitgaf. hij werkte in die periode samen met Ernest Mandel. Na de arrestatie van Léon Lesoil werd hij een van de leiders van de verzetsbeweging die voortkwam uit de RSP.

In 1943 verhuisde Wajnsztok naar de Belgische Ardennen. In februari 1944 reisde hij naar het Franse Saint-Germain-la-Poterie om er de eerste conferentie sinds de oorlog bij te wonen van de Europese Vierde Internationale.

Wajnsztok werd op 18 juni 1944 in het huis van Florent Galloy gearresteerd door de Feldgendarmerie in Charleroi tijdens een routinecontrole omdat het huis niet goed verduisterd, echter net op een moment waarop er een vergadering plaatsvond (met o.a. Jules Henin) en het hele huis vol pamfletten lag. De meeste aanwezigen ontsnapten, maar Léon en een Russische onderduiker werden gearresteerd.

Léon werd gemarteld, maar slaagde er in om vanuit de gevangenis nog een schriftelijk bericht te bezorgen aan zijn kameraden. Hij werd vervolgens gedeporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz, waar hij op 7 oktober stierf in de gaskamer.[2][3][4]

Bibliografie

  • 1942 La Conception matérialiste de la question juive. Een verzameling van geschriften waarin hij een marxistische analyse maakt van het jodendom en het zionisme.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Der Holocaust im arabischen Gedächtnis. Omar Kamil, Vandenhoeck & Ruprecht, 2012
  2. º Israel and the European Left: Between Solidarity and Delegitimization. Colin Shindler, Bloomsbury Academic; 1 edition (December 22, 2011), 336 p.
  3. º Abraham Leon
  4. º Die jüdische Frage: eine marxistische Darstellung. Abraham Léon biografische noot bij zijn geschriften
rel=nofollow