Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Abdijvorstendom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Een abdijvorstendom of vorstelijke abdij was een vorstendom dat beheerd werd door het hoofd van een abdij, de vorst-abt of de prins-abt. Het is vergelijkbaar met een prinsbisdom, waar de wereldlijke en geestelijke macht ook verenigd waren in handen van een geestelijke.

Binnen het Heilige Roomse Rijk voerden een aantal abten de titel vorst, maar slechts een klein gedeelte had zitting op de vorstenbank van de Rijksdag. Verder waren er abdijen binnen Zwabisch Oostenrijk die niet rijksvrij waren, maar onder de landshoogheid van Oostenrijk een gebied met meerdere dorpen bestuurden.

Op het grondgebied van het huidige België was er het prinsdom Stavelot-Malmedy dat beheerd werd door de abt van Stavelot.

In Limburg was er de abdij van Thorn en in Brabant de abdij van Nijvel, beide beheerd een (vorstin-)abdis. Nijvel was weliswaar geen volledig zelfstandig abdijvorstendom, maar stond onder voogdij van het hertogdom Brabant. Ook Thorn werd niet erkend als vorstendom, de abdis behoorde niet tot de rijksvorsten maar tot de rijksprelaten.

Onder andere in Engeland bestonden er abdijvorstendommen die in handen waren van een convent van vrouwelijke religieuzen. Die situatie waren de enige gevallen waar de heerschappij exclusief kon voorbehouden zijn voor een vrouwelijke heer, de prinses-abdis. zie ook rijksabdij

q2063178 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow