Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aad van Toor

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Adriaan Gerard (Aad) van Toor (soms aangeduid als Adrie) (Maassluis, 30 oktober 1942) is een Nederlands artiest bekend van The Crocksons en Bassie en Adriaan, samen met zijn broer Bas. Hij heeft in zijn leven gefungeerd als acrobaat, regisseur, tekstschrijver, acteur en zanger. Sinds 2004 woont hij grotendeels van het jaar in het Spaanse Benalmádena.

Levensloop

Van Toor werd in de jaren 60 van de 20e eeuw bekend als acrobaat samen met zijn oudere broer Bas als The Crocksons en traden ze meerdere malen op in de Rudi Carrell Show. Ook schreven ze liedjes voor André van Duin, Het Cocktail Trio en Conny Vink.

Zijn grootste succes kent hij daarna als acrobaat Adriaan in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Bas. Tijdens de postproductie van de serie Het geheim van de sleutel leert Aad dankzij editor Rob Klein monteren. Een jaar later wordt Aad door TROS-directeur Cees den Daas gevraagd de serie De diamant te regisseren, nadat regisseur Massimo Götz na enkele opnamedagen ontslag had genomen.

In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende, producent van de eerste vier Bassie en Adriaan televisieseries, een groot eigen circus: Circus Bassie en Adriaan. Aad had hierbij in eerste instantie alleen de artistieke leiding, maar door tijdgebrek van Joop kwam hier al snel ook de dagelijkse leiding bij. Door alle spanningen besloot Aad in 1981 zijn aandelen te verkopen en kwam de dagelijkse leiding in handen van Bas (die zijn aandelen in 1982 verkocht).

Vanaf 1983 produceren Bas en Aad de voorstellingen, televisieseries en merchandising zelf, maar de andere werkzaamheden waren gescheiden. Aad schreef de liedjes, series en (strip)boeken en hij regisseerde en monteerde de televisieseries. Hiernaast speelde hij in de televisieserie Het geheim van de schatkaart een dubbelrol, namelijk De Baron. Een rol die in latere series gespeeld werd door Paul van Gorcum.

Samen met zijn toekomstige echtgenote Ina van Toor richtte Aad in 1985 het productiebedrijf Adrina Produkties op. Naast het produceren van de Bassie en Adriaan series is het bedrijf gespecialiseerd in het opknappen en herstellen van beschadigd beeld- of filmmateriaal, zoals de televisieserie Tita Tovenaar voor de dvd-uitgave. Hiernaast heeft Aad in 1996 de televisieserie Pipo en de Noordezon hergemonteerd voor video-uitgave.

In 1997 werd Aad samen met Bas benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1998 richtte Aad met zijn zoon Daniël het bedrijf A&D Graphics op. Deze onderneming verzorgde jarenlang de video-, cd- en dvd-inlays van zowel Bassie en Adriaan als andere televisieprogramma's, zoals Ernst, Bobbie en de rest, Pokemon en Dragonball Z.[1]

In 2003 werd bij Aad een ernstige vorm van kanker aan de speekselklieren ontdekt. Hierdoor konden zowel de afscheidstournee als de grote afscheidsvoorstellingen van Bassie en Adriaan in januari 2004 niet doorgaan. In 2010 werd hij genezen verklaard; daarna trad hij weer enkele malen op voor speciale gelegenheden.

In 2009 was hij te zien in de bioscoopfilm Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot en in 2015 in de bioscoopfilm Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan. In 2019 zal Van Toor te zien zijn als Adriaan in de film De Brief voor Sinterklaas.[2]

In 2017 verscheen zijn autobiografisch boek Moe, ik kan een salto!.

Privé

Aad trouwde voor het eerst in de jaren zestig en kreeg met zijn vrouw Janet (Sjaan)[3] twee zonen André en Daniel. Van 1968 tot 1980 was zij onderdeel van The four Crocksons. In Het geheim van de sleutel is zij meerdere malen te zien. Ook in De plaaggeest is zij te zien als koffiejuffrouw. Bij De diamant werkte zij achter de schermen als regie-assistente.[4] In 1980 ging het stel uit elkaar. Zoon André deed voor De huilende professor de productie (samen met Els Schönbeck) en is hierin te zien als een van de groene mannen. Ook zoon Daniel heeft diverse kleine rollen in verschillende series.

In 1987 hertrouwde Aad met Ina van Toor. Zij was vanaf 1984 actief als regie-assistente bij Bassie en Adriaan. Hiernaast spreekt zij in de televisieseries de stem in van Robin de Robot. Als figurant is zij meerdere malen als toerist te zien in De verzonken stad. Haar broer Theo, de zwager van Aad, speelt in De verdwenen kroon de rol van agent.

Aad van Toor heeft naast Bas nog een halfzus en een halfbroer. De laatste, Aart de Heer, was in de televisieserie Het geheim van de sleutel en De diamant en Circus Bassie en Adriaan te zien als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord.

Trivia

Tot en met 1986 was Aad van Toor nog erg atletisch en haalde hij in de Bassie en Adriaan-series nog acrobatische toeren uit - ondanks het feit dat hij op 24 november 1980 voor het laatst als acrobaat optrad in het Amsterdamse Carré Theater. De laatste keer staat Adriaan op zijn handen in de serie Het geheim van de schatkaart. Daarna onderging Aad een operatie aan de lies, waardoor hij wekenlang niet kon trainen en bijgevolg geen acrobatische stunts meer kon doen.

Zie ook

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Aad van Toor op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow