Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Açai

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Açai is de eetbare vrucht van de palm Euterpe oleracea, die vooral in het Amazonegebied inheems is.

Benamingen

De Euterpe oleracea heet in het Spaans palmera de asaí, azaí, huasaí, palma murrapo, naidí, majo of palma manaca. De teelt werd vooral in Brazilië in de jaren 1980 en 1990 geïntensiveerd, vanwaar de Portugese spelling açaí ons heeft bereikt. De palmboom heet er açaizeiro. Ook in Suriname is de palm inheems, waar men deze de pinapalm of podosiri noemt. In het Nederlands spreekt men van de palissadepalm of nu ook van de açaipalm.

Gebruik

De açai maakte reeds in precolumbiaanse tijd deel uit van de voeding in het Amazonegebied. Naast de vruchten is ook de zachte binnenkant van de palm (het palmhart) eetbaar.

De palm wordt niet alleen in de voeding, maar ook op andere manieren gebruikt. Van de bladeren maakt men hoeden, matten, manden en bezems. Het hout wordt gebruikt als bouwmateriaal.

Groei

Euterpe oleracea is een meerstammige palm met tot wel 45 stammen van 7 tot 18 cm diameter, die een hoogte van meer dan 25 meter kunnen bereiken. Vaak zijn ze bedekt met grijze korstmossen. Onderaan bevindt zich een kegel van rode adventiefwortels.

Voorkomen

De palmsoort komt voor in Panama, aan de Stille Oceaankust van Noord-Ecuador en Colombia, Trinidad, Venezuela, Guyana, Suriname, Frans-Guayana en Brazilië. De palm groeit in grote aantallen in laaggelegen, door de getijden beïnvloedde gebieden in de buurt van de zee en op vochtige plaatsen langs rivieren. Landinwaarts komt ze eerder zelden voor, en dan altijd op vochtige plaatsen in de omgeving van rivieren.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 g:[1]

Voedingswaarde rijpe açaí
vetstoffen 45,9 - 50,7
voedingsvezels 32,3 – 34,0
eiwitten 8,3 – 18,2
suikers 1,5 – 6,7

Vermarkting als superfood

Sinds 2005 wordt de açai–bes in de VS en Europa aangeprezen als een supervoedsel. Het gehalte aan antioxidanten is hoog, maar ook niet buitengewoon vergeleken met andere vruchten.[2]

Verwijzingen

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Euterpe oleracea op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
 
rel=nofollow