Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

27 club

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De 27 club, ook wel bekend als de Forever 27 Club, is een enigszins lugubere term die vaak gebruikt wordt nadat recent een beroemd persoon is overleden op zijn of haar 27e, al dan niet onder verdachte omstandigheden. De term appelleert in een zekere mate aan het lot; het overlijden in het 27e jaar van een gekweld artiest die lijdt onder een overschot aan succes. Het succes zou hem of haar de dood ingejaagd hebben.

De term wordt vooral gebruikt in verband met sterfgevallen in de popmuziek, maar wordt, hoewel minder gebruikelijk, ook wel breder getrokken naar andere beroemdheden, bijvoorbeeld overleden acteurs of kunstenaars.

Geschiedenis

De term werd voor het eerst gebruikt toen in een korte tijd tussen 1969 en 1971 de vier zeer beroemde artiesten Jimi Hendrix, gitarist Brian Jones van The Rolling Stones, Jim Morrison en Janis Joplin stierven.

Er geldt geen strikte definitie van wie wel of wie niet bij de 27 club horen. Naarmate de tijd verstreek werd de term door mensen en media ook gebruikt bij nieuwe overledenen, zoals de in dit verband vaak genoemde Kurt Cobain en recenter ook Amy Winehouse. Maar ook met personen die voor 1969 beroemd waren of postuum beroemd werden, zoals bijvoorbeeld gitarist Robert Johnson (†1938).
Andere musici met een losbandige levensstijl die op 27-jarige leeftijd stierven, zijn onder anderen Alan Wilson (Canned Heat), David Alexander, Mia Zapata, Kristen Pfaff en Richey James Edwards. De laatste verdween in 1995 en werd in 2008 legaal doodverklaard.

Een onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal in december 2011 concludeert dat muzikanten van 27 geen verhoogde kans hebben om te sterven. Al geldt dat evenwel wel voor twintigers en dertigers.[1]

Personen waarbij na 1971 bij hun overlijden gerefereerd werd aan de 27 club zijn onder andere:

Literatuur

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º British Medical Journal (December 2011). Is 27 really a dangerous age for famous musicians? A retrospective cohort study. Persbericht. Geraadpleegd op December 21, 2011.
Q326461 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
rel=nofollow