Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

13 principes van het judaïsme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De 13 principes van het judaïsme zijn een op een geloofsbelijdenis lijkende serie van geloofspunten, die als de kern van de joodse religie worden beschouwd.

Deze serie werd geformuleerd door Maimonides in zijn Commentaar op de Misjna.[1]

De dertien principes luiden in beknopte vorm:

 1. Ik geloof met een volledig geloof dat God de Schepper en Heerser is van alles. Hij is de Enige die dingen maakte, maakt en zal maken.
 2. Ik geloof met een volledig geloof dat God één is. Er is geen eenheid die in enig opzicht is zoals die van Hem.
 3. Ik geloof met een volledig geloof dat God geen lichaam heeft. Lichamelijke voorstellingen zijn op Hem niet van toepassing.
 4. Ik geloof met een volledig geloof dat God de Eerste en de Laatste is.
 5. Ik geloof met een volledig geloof dat het enkel juist is om tot God te bidden. Men mag niet tot iemand of iets anders bidden.
 6. Ik geloof met een volledig geloof dat al de woorden van de profeten waar zijn.
 7. Ik geloof met een volledig geloof dat de profetie van Mozes onze leraar, vrede zij met hem, absoluut waar is en dat hij de vader was van de profeten zowel voor als na hem.
 8. Ik geloof met een volledig geloof dat de hele Thora die we nu in handen hebben die is die door Mozes onze leraar, vrede zij met hem, werd gegeven.
 9. Ik geloof met een volledig geloof dat de Thora niet veranderd zal worden, en dat er nooit een andere Thora gegeven zal worden door de Schepper, gezegend zij Zijn Naam.
 10. Ik geloof met een volledig geloof dat de Schepper, gezegend zij Zijn Naam, al de daden van de mensenzonen kent en al hun gedachten, zoals gezegd wordt: Hij die hun harten vormt, begrijpt al hun daden.
 11. Ik geloof met een volledig geloof dat de Schepper, gezegend zij Zijn Naam, hen beloont die Zijn geboden onderhouden, en hen bestraft die Zijn geboden overtreden.
 12. Ik geloof met een volledig geloof in het komen van de Messias en zelfs al zou hij uitblijven, zal ik er elke dag op wachten dat hij zou komen.
 13. Ik geloof met een volledig geloof dat er een opstanding zal zijn van de doden, wanneer zij verrijzen volgens de wil van de Schepper, gezegend zij Zijn Naam en verhoogd zij Zijn gedachtenis voor altijd en voor alle eeuwigheid.

Deze punten werden door Maimonides beschreven toen hij nog jong was. Het vormt een deel van zijn commentaar op de Misjna (traktaat Sanhedrin, hoofdstuk 10). In latere werken verwees hij er niet meer naar.

Zijn dertien punten werden destijds niet door alle joden aanvaard. Ze stootten op verzet van Crescas en Joseph Albo.

Na verloop van tijd werden beknopte poëtische bewerkingen van de lijst opgenomen in het joodse gebedenboek. Tegenwoordig zijn joden van de orthodoxe strekking ermee vertrouwd.

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Articles of Faith: The Thirteen Articles of Maimonides, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Verwijzingen

 1. º Jozef ben Maimon, (Maimonides), Commentaar op de Misjna, sectie Sanhedrin 10:1.
rel=nofollow