Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

École Normale de Musique de Paris

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De École Normale de Musique de Paris (Parijse Muzieknormaalschool) ook bekend als École Normale Alfred Cortot, is een conservatorium, opgericht in 1919 door de pianisten Alfred Cortot en Auguste Mangeot. Sinds 1927 is de school gevestigd in een gebouw in de stijl van de zogenoemde Belle Epoque aan de Boulevard Malesherbes 114 bis in het 17e arrondissement van Parijs. Tegenwoordig is de directeur van het instituut Henri Heugel.

Geschiedenis

De kwaliteit van dit conservatorium lag altijd op een hoog niveau. Dat is ook te zien aan de bekendheid van de leraren die aan deze École gedoceerd hebben, onder anderen Pau Carlos Salvador Casals i Defilló, Jacques Thibaud, Nadia Boulanger, Paul Dukas, Wanda Landowska, Georges Enesco, Arthur Honegger en anderen. Een groot aantal bekende componisten, dirigenten, vocalisten en instrumentalisten is aan dit conservatorium opgeleid. Enige van hen zijn Henri Dutilleux, Samson François, Dinu Lipatti, Igor Markevitch, Kent Nagano en Peter Ritzen.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er rond 1200 studenten die door 120 professoren in alle disciplines uit de klassieke muziekwereld opgeleid worden. Het conservatorium biedt onder andere cursussen in de volgende vakgebieden:

Heel bekend is ook de concertzaal van het conservatorium, de Salle Cortot, een architectonisch meesterwerk van Auguste Perret, die onder andere ook het theater van het Champs-Élysées in Parijs gebouwd heeft.

Externe link

48°53′2″N, 02°18′33″E