Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zoutleeuw (boek)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 4 jun 2017 om 20:26 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zoutleeuw_(boek)&oldid=5914290 -1- Edelhart 26 nov 2006)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het boek Zoutleeuw is een uitgebreide toponymische en geschiedkundige studie door de plaatsnaamkundige dr. fil. Paul Kempeneers over Zoutleeuw.

Het boek van 320 pagina's is in 2003 verschenen in de reeks Nomina geographica flandrica van de K.U.Leuven, als nummer XIX.

Inhoud

De stad Zoutleeuw is een waar kunstschrijn. Vermaard zijn de middeleeuwse bouwwerken, zoals het monumentale Vleeshuis op de Grote Markt. Maar even vermaard zou de namenschat moeten zijn, want deze is de moeite waard.

Zoutleeuw werd als stad verscheidene malen omgord, maar tot heden werden de 3 omheiningen slechts oppervlakkig bestudeerd. Met de bouw van de Spaanse citadel kwam er een nieuwe muur, diagonaal gelegen tussen de 1ste en de 2de omheining.

Door gebruik te maken van cartografisch materiaal kon Kempeneers de juiste toestand reconstrueren. Overblijvende stadswallen aan de watermaatschappij blijken 300 jaar ouder te zijn dan werd aangenomen. Anderzijds is het huidige Heksenkot een modern bouwsel, in 1889 door Gustave Fineau gebouwd. Naast de verdwenen herberg de Rode Leeuw lokaliseerde Kempeneers meer dan 50 kleurrijke huisnamen zoals de Wildeman, de Witte Pluim, de Drie Haringen, het Molenijzer, de Ooievaar, de Spiegel, het Anker.

Bekroningen

De publicatie is in 2002 door de stad Zoutleeuw bekroond met de Deken P.V. Betsprijs.

Externe link

De publicatie Zoutleeuw, XIX