Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zonnepaneel

Uit Wikisage
Versie door Rwbest (overleg | bijdragen) op 3 jan 2016 om 15:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''zonnepaneel''' of PV-paneel bevat, onder een glazen plaat, een groot aantal zonnecellen die, als er licht op schijnt, een elektrische spanning genereren door...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zonnepaneel of PV-paneel bevat, onder een glazen plaat, een groot aantal zonnecellen die, als er licht op schijnt, een elektrische spanning genereren door het fotovoltaïsch effect (Engels: photovoltaic, vandaar PV). De zonnecellen, die per stuk ongeveer 1,5 volt leveren, worden zodanig geschakeld dat het PV-paneel 12 of 24 V gelijkspanning geeft.

Een paneel van bijv. 1 m2 levert onder vol zonlicht ca 200 watt vermogen. Als op een woning 10 tot 20 panelen geplaatst kunnen worden, op het zuiden gericht, in serie gesckakeld en via een DC-AC omvormer verbonden met het elektriciteitsnet, dan kunnen die ongeveer evenveel elektriciteit leveren als de woning gebruikt. Netaansluiting blijft nodig om de elektriciteit die geleverd is als de zon schijnt te "bewaren" en later te gebruiken.

PV-cel

Een PV-cel bestaat meestal uit een dun (0,3 mm) laagje Si (silicium) dat aan de ene kant gedoteerd (verontreinigd) is met P (fosfor) en aan de andere met B (boor, borium). Die zijde heet p-type Si, de P-gedoteerde kant n-type Si. Silicium geleidt elektriciteit slecht, maar de PV-cel is een diode in het donker. De cel geleidt goed van p naar n omdat het n-Si veel vrije elektronen bevat (niet gebonden aan het atoomrooster) die makkelijk naar het p-Si bewegen dat veel gaten (ontbrekende elektronen) heeft. De diode geleidt slecht van n naar p omdat gaten niet vrij zijn.

In het licht is de PV-cel een stroombron omdat de fotonen (licht deeltjes) veel gebonden elektronen uit het rooster vrij maken die van de n kant naar de p kant stromen als de cel opgenomen is in een stroomkring. Bij in serie geschakelde PV-cellen moeten alle cellen verlicht worden want een donkere cel spert de stroom van de verlichte cellen.