Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zelfreflectie: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(link Psyche)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Zelfreflectie''' is het overdenken van het eigen handelen. [[Contemplatie|Reflecteren]], of reflectie is het, voor zover als mogelijk, doorgronden en herkennen van processen die [[bewust]] en [[onbewust]] plaatsvinden binnen de eigen [[psyche]]. Het betreft denkprocessen, maar ook gedrag. Het heeft vaak betrekking op ervaringen en gebeurtenissen. Reflectie wordt gebruikt om gelijkksoortige situaties in de toekomst beter te kunnen hanteren. In deze functie verschilt het niet veel van [[evaluatie]].
'''Zelfreflectie''' is het overdenken van het eigen handelen. [[Contemplatie|Reflecteren]], of reflectie is het, voor zover als mogelijk, doorgronden en herkennen van processen die [[bewust]] en [[onbewust]] plaatsvinden binnen de eigen [[Psyche (psychologie)|psyche]]. Het betreft denkprocessen, maar ook gedrag. Het heeft vaak betrekking op ervaringen en gebeurtenissen. Reflectie wordt gebruikt om gelijksoortige situaties in de toekomst beter te kunnen hanteren. In deze functie verschilt het niet veel van [[evaluatie]].


''Zelfreflectie'' onderscheidt zich van reflectie in het algemeen door de nadruk die gelegd wordt op de eigen rol in gebeurtenissen:
''Zelfreflectie'' onderscheidt zich van reflectie in het algemeen door de nadruk die gelegd wordt op de eigen rol in gebeurtenissen:

Huidige versie van 9 jan 2019 om 13:38

Zelfreflectie is het overdenken van het eigen handelen. Reflecteren, of reflectie is het, voor zover als mogelijk, doorgronden en herkennen van processen die bewust en onbewust plaatsvinden binnen de eigen psyche. Het betreft denkprocessen, maar ook gedrag. Het heeft vaak betrekking op ervaringen en gebeurtenissen. Reflectie wordt gebruikt om gelijksoortige situaties in de toekomst beter te kunnen hanteren. In deze functie verschilt het niet veel van evaluatie.

Zelfreflectie onderscheidt zich van reflectie in het algemeen door de nadruk die gelegd wordt op de eigen rol in gebeurtenissen:

  • welke rol heb ik gespeeld in het geheel?
  • welke keuzemogelijkheden had ik?
  • welke keuzes heb ik gemaakt
  • waarom heb ik díé keuze gemaakt?
  • hoe kijken anderen naar mijn gedrag?
  • wat betekenen de antwoorden op deze vragen voor mijn gedrag in de toekomst?

Zelfreflectie is een proces waarin duidelijk wordt wat de invloed van de antwoorden op bovenstaande vragen is op het eigen handelen.

In het moderne beroepsonderwijs wordt, door middel van competentie-gericht leren, steeds meer de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid voor eigen handelen. Daarbij hoort ook dat men inzicht krijgt in de eigen motivatie om dingen te doen of te laten.