Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

ZO! Gospel Choir: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(cats)
(Aanvulling)
 
Regel 31: Regel 31:
 
* [http://www.zogospelchoir.com Officiële website]
 
* [http://www.zogospelchoir.com Officiële website]
 
* [https://www.youtube.com/channel/UCzXaTkbaHhQyX0MUBzo5SIQ Officieel YouTube-kanaal]
 
* [https://www.youtube.com/channel/UCzXaTkbaHhQyX0MUBzo5SIQ Officieel YouTube-kanaal]
 +
* De Wereld Draait Door [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DWDD%27s_Perfect_Day_(videoclip_versie).webm De laatste uitzending van 2017 is geïnspireerd op het nummer 'Perfect Day' van Lou Reed uit 1972,]
 +
* [https://www.instagram.com/zo_gospelchoir/?hl=nl ZO! Gospel Choir Instagram]
 +
* [https://www.facebook.com/ZOGospelChoirinConcert/ ZO! Gospel Choir Facebook]
 
{{authority control|TYPE=o|Wikidata= }}
 
{{authority control|TYPE=o|Wikidata= }}
 
[[Categorie:Nederlands koor]]
 
[[Categorie:Nederlands koor]]
 
[[Categorie:Gospel]]
 
[[Categorie:Gospel]]
 
[[Categorie:Cultuur in Amsterdam]]
 
[[Categorie:Cultuur in Amsterdam]]

Huidige versie van 19 sep 2019 om 21:43

rel=nofollow

ZO! Gospel Choir is een Nederlands koor met als standplaats Amsterdam.

Geschiedenis

ZO! Gospel Choir is opgericht in augustus 2010 in de Amsterdamse Bijlmermeer op initiatief van Gordon Cruden en Donna Lewis. De samenstelling van het koor is zeer divers wat hen de bijnaam "Het Koor van de Wereld" heeft opgeleverd. Founders Gordon Cruden en Donna Lewis omschrijven het multi-etnische koor als een afspiegeling van groot-stedelijk Nederland. De muziekstijl van ZO! Gospel Choir is Black Gospel in combinatie met crossovers richting populaire genres als Soul, RnB, Jazz, Pop en Klassiek. ZO! Gospel Choir geniet (inter)nationale bekendheid en verzorgt optredens in binnen- en buitenland. De lettercombinatie ZO staat voor Zuidoost en is een hommage aan Amsterdam-Zuidoost, het stadsdeel waarin de woonwijk de Bijlmermeer gelegen is.

In de beginjaren van het bestaan van het koor was de muzikale leiding in handen van Berget Lewis die op haar beurt, vanwege haar eigen drukke werkzaamheden, werd opgevolgd door Shirma Rouse. Zowel Berget Lewis als Shirma Rouse hebben substantieel bijgedragen aan de vorming en de sound van het koor en beiden zijn tot op heden nog steeds actief betrokken bij ZO! Gospel Choir zij het meer op de achtergrond. Wel treden Berget Lewis en Shirma Rouse geregeld op met ZO! Gospel Choir. De huidige Musical Director van ZO! Gospel Choir is de uit Engeland afkomstige Mark De Lisser. Gordon Cruden en Donna Lewis vormen samen vanuit hun bedrijf CRUDON Productions het management van ZO! Gospel Choir. In 2014, 2015 en 2018 schreef ZO! Gospel Choir, met drie uitverkochte concerten in de iconische Amsterdamse concertzaal Paradiso, Nederlandse muziekhistorie. Nooit eerder heeft een uit Nederland afkomstig koor dit gepresteerd.

Aanleiding

ZO! Gospel Choir is opgericht als een projectkoor dat éénmalig zou optreden tijdens het Gospelfestival Amsterdam, dat in 2010 door Cruden en Lewis werd georganiseerd in de toenmalige Heineken Music Hall (thans AFAS Live). Doel van dit projectkoor was om gospelmuziek in brede zin te promoten en talentvolle zangers uit de Bijlmermeer een platform te bieden om zich aan de wereld te kunnen presenteren, zich binnen een professioneel kader verder te ontwikkelen en een professioneel netwerk voor hen te ontsluiten. Berget Lewis werd door haar zus Donna Lewis gevraagd om de selectie van de zangers, die zich voor dit project hadden aangemeld, ter hand te nemen en voor een periode van vier weken de repetities te leiden ter voorbereiding op het optreden tijdens Gospelfestival Amsterdam. De live band die het koor ging begeleiding stond onder leiding van Dillon Lewis, de jongste broer van Donna Lewis.

Het optreden tijdens het festival, in een uitverkochte Heineken Music Hall, was een groot succes. De Evangelische Omroep (EO) zond een compilatie van het festival op televisie uit met daarin ook opgenomen het optreden van ZO! Gospel Choir. Vanuit de EO was producent Kefah Allush verantwoordelijk voor de uitzending. Daags na de uitzending nam Kefah Allush contact op met Gordon Cruden en Donna Lewis om ZO! Gospel Choir uit te nodigen om auditie te doen voor het TV programma Korenslag. De meningen over deelname aan deze auditie bleken intern verdeeld te zijn maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en na het informeren van de koorleden, waarvan een deel direct na het optreden op het Gospelfestival Amsterdam was gestopt, werd in Hilversum auditie gedaan voor Korenslag.

De auditie van ZO! Gospel Choir werd door de jury positief beoordeeld en het koor werd in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het programma. Tot dat moment had het koor in totaal maar zes keer gerepeteerd. In de op 1 januari 2011 op televisie uitgezonden finale van Korenslag werd ZO! Gospel Choir gekroond tot winnaar van het programma en mocht het de titel "Het Beste Koor van Nederland" dragen. Dit was tevens ook de laatste keer dat Korenslag door de EO werd uitgezonden. Na dit succes werd ZO! Gospel Choir uitgenodigd voor het verzorgen van een optreden tijdens het Goois Jazz Festival, het eerste officiële optreden van het koor.

Heden

ZO! Gospel Choir is uitgegroeid tot het meest gevraagde koor van Nederland. Het koor is regelmatig te zien in verschillende Nederlandse televisieprogramma's en heeft het podium gedeeld en/of muziek opgenomen met inter(nationale) topartiesten waaronder Mariah Carey, Sam Smith, Martin Garrix, Kamasi Washington, Oleta Adams, Holiday on Ice, Hugh Jackman, het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Ladies of Soul (Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace en Edsilia Rombley. Het koor is inmiddels samengesteld uit zangtalent afkomstig uit heel Nederland maar heeft Amsterdam nog steeds als standplaats

Overig

ZO! Gospel Choir is ambassadeur van de stichting Hartekind. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Externe links

rel=nofollow