Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

World Pheasant Association

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 17 mei 2012 om 22:05 (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=World_Pheasant_Association&oldid=30580531)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

World Pheasant Association - Benelux (WPA-Benelux)

De WPA is een internationale organisatie ter behoud van de hoendervogels (Galliformes). Naast de echte fazanten betreft het eveneens de hokko's, goeans, grootpoothoenders, ruigpoothoenders, pauwen, parelhoenders, kwartels, patrijzen en frankolijnen.
In Nederland zijn het korhoen, de kwartel en de grijze patrijs van nature thuis. In België kwamen vroeger bovendien het hazelhoen en zelfs het auerhoen in het wild voor.
De WPA richtte de European Conservation Breeding Group (ECBG) op en is samen met BirdLife International en IUCN's Species Survival Committee een van de moederorganisaties van de Galliformes Specialist Group. IUCN vertrouwde de conservatie van alle hoenderachtigen wereldwijd, zowel in-situ (in het wild) als ex-situ (in beschermd milieu) toe aan de WPA. WPA-Benelux ([1]) is een chapter van WPA ([2]).

World Pheasant Association wereldwijd

De WPA-Benelux is een chapter van WPA-HQ, gevestigd ter Newcastle in de United Kingdom. WPA HQ houdt kantoor in de Newcastle University.

De World Pheasant Association kent thans de volgende chapters:
WPA Austria
WPA Benelux
WPA China
WPA France
WPA Germany
WPA India
WPA Pakistan
WPA Portugal
WPA Thailand
WPA UK

Organisatie

Bestuur

Ludo Pinceel M.Biol.Sc, voorzitter
Paulo Raeymaekers, secretaris
Ir. Teun van de Braak, penningmeester
Dr. Serafino Di Cristofaro
Frédéric Verstappen
Ivan Roels
Dirk Callebaut
Jaak Janssen

Raad van Advies

Roland van Bocxstaele, voorzitter
Prof. Dr. Gerry Dorrestein
Ir. R. Holsheimer
Drs. Ir. Peter Paul van der Lugt
Drs. Ing. Ronald Wezeman

Geschiedenis

Algemeen

De World Pheasant Association is in 1975 opgericht door drie enthousiaste fazantenliefhebbers in Engeland. Zij hebben samen het initiatief genomen om de belangstelling van de hoendervogels ex-situ (in beschermd milieu) en in-situ (in de vrijenatuur) aan elkaar te koppelen. In deze koppeling speelt de WPA een belangrijke rol en dit uitgangspunt is inmiddels door veel organisaties overgenomen. Een grotere interesse in de hoendervogels heeft tot gevolg dat er meer belangstelling is gekomen in het voortbestaan van de wilde hoenders, de stamvader van alle kippen in de wereld.

Na het initiatief van de oprichters van de WPA, Keith Howman, Prof. Tim Lovel en Major Ian Grahame, is er een wereldwijd netwerk ontstaan van hoenderdeskundigen die allen verenigd zijn in de World Pheasant Association. In 1978 ontstond WPA-Duitsland en in 1979 WPA-Benelux. Later werden ook chapters opgericht in Frankrijk, Oostenrijk en recent nog in Portugal evenals in een groot aantal Aziatische landen als India, Pakistan, China, Vietnam en Maleisië. Thans heeft de WPA wereldwijd ruim 5000 leden en onderhoudt veel contacten met andere verwante organisaties.

Het woord Pheasant in WPA dekt niet het volledige spectrum van activiteiten van de Association. De eerste president van de WPA, Dr. Jean Delacour, pleitte met succes om niet alleen de fazanten onder de hoede te nemen maar alle hoenders. Naast de echte fazanten zijn dit de hokko's en goeans, de grootpoothoenders, ruigpoothoenders en nauwer verwant aan de fazanten de: pauwen, parelhoenders, kwartels, patrijzen en frankolijnen.

Al in het begin van de 90-tiger jaren heeft de Association zich snel ontwikkeld en een plaats verworven tussen de volwaardige natuurbeschermingsorganisaties. Met tal van projecten en symposia maakt de WPA indruk in de conservation-wereld. De IUCN vertrouwde dan ook de conservatie van alle hoenderachtigen wereldwijd toe aan de WPA.

Voorzitters Bestuur WPA-Benelux

  • 1979-2004: Ing. Han Assink
  • 2005-2008: Steven Vansteenkiste
  • 2008-heden: Ludo Pinceel M.Biol.Sc

Voorzitters Raad van Advies WPA-Benelux

  • 2005-heden: Roland van Bocxstaele

Zie ook

Externe links