Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Winfried Otto Schumann

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 28 dec 2013 om 13:53 (Werk in de U.S.A. uit http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Winfried_Otto_Schumann&oldid=587929807)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winfried Otto Schumann (1974)
Winfried Otto Schumann (1974)

Winfried Otto Schumann (Tübingen, 20 mei 1888München, 22 september 1974) was een Duits fysicus, die bekend werd door zijn berekening van de Schumann-resonantie.

Leven

Winfried Otto Schumann bracht zijn jeugd door in Kassel en in Berndorf bij Wenen. Hij studeerde elektrotechniek aan de polytechnische school te Karlsruhe. In 1912 promoveerde hij op het vakgebied van de hoogspanningstechnologie.

Voor de Eerste Wereldoorlog was hij leider van het hoogspanningslaboratorium bij Brown, Boveri & Cie. In 1920 werd hij professor aan de Technische Hogeschool Stuttgart, waar hij voorheen actief was als onderzoeksassistent. Daarna werd hij professor in de fysica aan de Universiteit van Jena. Daarop werd hij in 1924 professor aan het elektrofysisch laboratorium van de Technische Universiteit München (het latere Elektrofysisch Instituut).

In de jaren 1947 en 1948 werkte hij in Ohio in de Verenigde Staten aan de Wright-Patterson luchtmachtbasis, waarna hij terugkeerde naar zijn werk in München.

De naam van het Elektrofysisch Laboratorium werd vervolgens gewijzigd in Elektrofysisch Instituut. Schumann werkte er tot met zijn pensioen in 1961 en zelfs later tot op 75-jarige leeftijd. In 1947 werd hij verkozen tot lid van de Beierse Academie der Wetenschappen.

Hij overleed op 86-jarige leeftijd.

Werk

Schumann stelde dat de ionosfeer, een deel van de aardatmosfeer, een trilholte vormt, waarin staande golven op bepaalde resonantiefrequenties trillen. Hij onderzocht dit fenomeen, waarbij hij rekening hield met demping en beïnvloeding door bliksem, in een serie artikelen in de jaren 1952 tot 1957. Deze resonantiegolven kregen later de naam Schumann-Resonantie en werden in 1960 experimenteel aangetoond.

Literatuur

Weblinks

Patent