Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Willy Van Ryckeghem

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 19 sep 2019 om 21:52 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Willy_Van_Ryckeghem&oldid=42444356 9 nov 2014 200.255.27.2 1 sep 2010)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willy Van Ryckeghem (ook gespeld als Willy Van Rijckeghem) is een Belgisch post-keynesiaanse econoom, die nu in Brazilië woont. Hij doceerde aan de RUG en de VUB tot 1982. In 1976 publiceerde hij samen met de Britse econoom Geoffrey Maynard A World of Inflation, een internationale studie van het inflatiefenomeen, waarvoor hij in 1972 reeds de Fernand Collin-Prijs had ontvangen. In een recensie gepubliceerd in The Economist van 15 mei 1976 werd het boek als volgt geprezen: Mr. Maynard and Mr. van Ryckeghem, in a major contribution to the debate reject monetarism, but their theoretical and empirical work falls quite clearly within the boundaries of economics. Their work is of value not merely for its substantive contribution (significant though that is), but also because it demonstrates by example that mainstream economics is not dead, and that obituaries, wherever they appear, are quite premature. Een recensie in The Economic Journal van 1977 bestempelde dit werk als 'an important and helpful book, providing perhaps a better combination of breadth and depth in its analysis of the experience of inflation than anything that has appeared in the last twenty years.

Als Belgisch lid van de Nederlandse Studiekring Post-Keynesiaanse Economie leverde hij bijdragen aan het Jaarboek 1981 gewijd aan De pluriforme economische macht en verzorgde samen met W. Driehuis de redactie van het Jaarboek 1983 gewijd aan Macro Economie en Politiek. In 1976 leidde hij op verzoek van de IAO een tewerkstellingsmissie in Portugal, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het kader van het World Employment Program onder de titel Employment and Basic Needs in Portugal. In deze studie werd aangetoond dat een ontwikkelingsstrategie prioritair gericht op het voldoen van de basisbehoeften van de bevolking het meest tewerkstelling schept, rekening houdend met de multiplier effecten hiervan.

Hij werkte actief mee aan verschillende Vlaams Wetenschappelijk Economische Congressen en was voorzitter van het VI-de Congres gewijd aan Inkomens- en Vermogensverdeling. Hij ontving tevens de Tweejaarlijkse Prijs van de Vereniging voor Economie.

Als medeoprichter van Test-Aankoop speelde hij een belangrijke rol in de internationale consumentenbeweging, waarvan hij voorzitter was van 1975 tot 1978. In Brazilië begeleidt hij de consumentenorganisatie Pro Teste, die nu de belangrijkste organisatie is van Latijns-Amerika met meer dan 250.000 leden.