Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Willem Termetz

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 19 dec 2015 om 08:55 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Willem_Termetz&oldid=18640331 19 okt 2009 82.151.175.220 16 jan 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willem Termetz was een Haarlemse timmerman. Hij is 'anoniem bekend' geworden omdat hij in 1951 voor het beeld 'De Dokwerker' van Mari Andriessen heeft geposeerd.

Termetz was een Haarlemse timmerman/aannemer die Andriessen al voor de oorlog kende. Het vermoeden is dat ze ook samen in het verzet zaten. De zware bouw van Termetz's lichaam had de uitstraling die Mari Andriessen zocht. Willem Termetz stond vanwege het karakter van het beeld (herdenking van de Februaristaking) niet te trappelen om als beeld te worden vereeuwigd. Uiteindelijk heeft Godfried Bomans hem overgehaald wel te poseren.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow