Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wilfried Wouters

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 15 okt 2019 om 22:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'MEE BEZIG '''Wilfried Wouters''' (ca. 1915 - 7 september 1943) was een Belgische communist. ==Levensloop== Hij groeide op in een flamingant mi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MEE BEZIG

Wilfried Wouters (ca. 1915 - 7 september 1943) was een Belgische communist.

Levensloop

Hij groeide op in een flamingant milieu. In 1933 werd Wouters lid van de Kommunistische Jeugd. Wouters woonde in het interbellum in Wilrijk en was reserve-sergeant in het Belgisch leger en werd federaal secretaris in Antwerpen.

Wouters was één van de eerste Belgische communisten die (in oktober 1936) tijdens de Spaanse Burgeroorlog naar Spanje om toe te treden tot de Internationale Brigades.

Hij was in Spanje met Willy De Coninck correspondent voor De Rode Vaan en nadien voor Het Vlaamse Volk. In het voorjaar van 1937 werd hij politiek secretaris van de Vlaamse sectie in de XIe brigade (Edgar André-bataljon). In 1937 werd hij luitenant.

Wouters was hoofdauteur van de Vlaamsgezinde brochure “Vlamingen in de strijd voor de vrijheid". Op 11 juli 1937 gaf hij een Nederlandstalige toespraak voor Radio Madrid.

Na het einde van de burgeroorlog keerde Wouters in de lente van 1938 terug naar Antwerpen. Hij nam de leiding over van de plaatselijke afdeling van Alfons Fictels.

De Antwerpse communisten pleegden verschillende aanslagen, waaronder een bomaanslag op Het Kanaal tegen het Japanse schip Kasij Maru, een aanslag opgezet door Fictels, maar met medeweten van Wouters. Onder Wouters stopten de aanslagen, maar voornamelijk omdat de havenarbeiders niet meer mee wensten te werken aan sabotage.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wouters krijgsgevangen genomen. De Duitsers arresteerden veel leden van de Vlaamse Kommunistische Partij in Antwerpen. Wouters werd op 20 december 1940 gearresteerd in een krijgegevangenkamp. Met uitzondering van Frans Van Welde werden alle gearresteerden in november 1942 in Berlijn door het Volksgerichtshof ter dood veroordeeld, voor Wouters stelde de rechtbank voor de doodstraf wel om te zetten in levenslang, o.m. omdat zijn familie duitsgezind was en zijn broer stierf aan het Oostfront. Het Reichssicherheitshauptamt verzette zich tegen de omzetting, waarna de doodstraf werd bevestigs. Wouters werd met 5 anderen op 7 september 1943 geëxecuteerd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow