Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:Wijze

Uit Wikisage
Versie door Guido den Broeder (overleg | bijdragen) op 6 sep 2008 om 17:53 (geschreven)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

 Portaal: Gebruikers

De herberg (zie ook: Ideeënbus)
Wat is een gebruiker?
Namen van gebruikers
De eigen gebruikersruimte
Gebruikersgroepen
De speeltuin (testpagina)
Enkele regels
Ik heb een conflict, wat nu?
Chatten met medegebruikers

Een wijze (Engels: sage) is een gebruiker met een door de gemeenschap erkende deskundigheid op een bepaald gebied. Het is de taak van een wijze om de kwaliteit van de artikelen op zijn terrein van expertise te bewaken. De bijdragen van andere gebruikers blijven daarbij welkom.

Werkwijze

Typische voorbeelden van het werk van een wijze zijn:

  • het neutraler formuleren van de tekst;
  • het beoordelen, toevoegen en verwijderen van bronnen;
  • het herindelen van een artikel;
  • het geven van uitleg aan andere bewerkers;
  • het beargumenteerd beslechten van een inhoudelijk verschil van mening tussen gebruikers.

Daarnaast kan een wijze uiteraard ook gewoon aan het artikel meeschrijven. Een wijze wordt echter niet geacht om de artikelen op zijn terrein geheel zelf te gaan schrijven in het voorbijgaan aan andere belangstellenden, maar om samen met anderen toe te werken naar kwalitatief hoogstaande artikelen.

Mogelijkheden

Zo nodig kan een wijze een artikel beveiligen teneinde dit na een reeks van bewerkingen weer op orde te brengen. Hiervan dient spaarzaam gebruik te worden gemaakt.

Benoeming

Een wijze wordt aangewezen door een dorp, waarbij ook diens terrein wordt aangegeven. Een bureaucraat verstrekt op aangeven van het dorp de bijbehorende rechten. Het is mogelijk, om in meer dan een enkel dorp als wijze dienst te doen.

Voordracht

Een gebruiker kan zelf verzoeken om tot wijze te worden benoemd, of kan daartoe worden uitgenodigd. Om in aanmerking te komen, dient men de eigen expertise aan te tonen, bijvoorbeeld door te verwijzen naar een publicatielijst of website.

Klachten

Voor klachten over een wijze dient men zich te vervoegen op de klachtenpagina van het dorp.