Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:Herberg

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 20 jan 2019 om 18:55 (oude naar archief)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

 Portaal: Gebruikers

De herberg (zie ook: Ideeënbus)
Wat is een gebruiker?
Namen van gebruikers
De eigen gebruikersruimte
Gebruikersgroepen
De speeltuin (testpagina)
Enkele regels
Ik heb een conflict, wat nu?
Chatten met medegebruikers

    Zie ook: Archief
Praat mee over Wikisage en alles wat ermee samenhangt.
Voorstellen kunt u kwijt in de Ideeënbus.


2018

Kerk

Aan al diegenen die hier categorieën aanmaken afwisselend met de spelling [... in de] katholieke kerk en katholieke Kerk: beide zullen vervangen worden door Katholieke Kerk. We volgen al de spelling Rooms-Katholieke Kerk toen men op Wikׁוрedia nog Rooms-katholieke Kerk schreef. De eigennaam van het instituut in algemene zin is in hoofdletters. Laat je het Rooms- weg, dan is dit nog steeds een eigennaam, zij het ietwat ruimer gedefinieerd. Het wordt dus [...] in de Katholieke Kerk.

De spelling met kleine k’s mag dan wel voor het gebouw: op de hoek van de straat staat een katholieke kerk. (soortnaam) (Alleszins kan men bij categorieën over kerkgebouwen best dadelijk kerkgebouw zetten.)

https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/456/kerk_hoofdletter/

Mendelo 2 okt 2018 18:56 (CEST)

2019

Alle goeds voor 2019

Overname van artikelen

Ik heb een vraag: 'k Was van plan om een artikel te schijven over Benjamin Franklin, maar ik zag dat Wikipedia hier al uitgebreide info heeft staan. Is het geoorloofd (copyright) om de tekst integraal over te nemen? Het zou toch een zinloos tijdverdrijf zijn, om het wiel opnieuw uit te vinden? Wat zijn de richtlijnen en wat vinden andere gebruikers? Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin. Ik zag hierboven ook een discussie over 'Heropzet van representatie van Wikipedia en Wikipedianen'. Benieuwd hoe dit allemaal zal aflopen... Gympie (overleg) 21 dec 2018 16:28 (CET)

Een wat late reactie: het heeft weinig zin om ernaar te streven een spiegelsite van Wikipedia te worden. Alleen kopietjes maken is m.i. dus een absurd tijdverdrijf. Beter is het om eventueel een WP-artikel als basistekst te importeren en dat zelf te gaan bewerken tot een originele Wikisagetekst. Liefst beter maken natuurlijk :) Jules (overleg) 7 jan 2019 18:06 (CET)

Dank voor de toelichting Jules (overleg) . Daar ben ik het mee eens . Het domweg kopiëren van (artikel van delen) van Wikipedia is een zinloze bezigheid. Met meer dan een miljoen items daar en een pakweg 50 actieve gebruikers hier, is dat onmogelijk. Ik maak liever nieuwe lemma's, maar er ontbreken hier essentiële zaken die juist wel in een encyclopedie thuishoren. Neem alleen al informatie over personen. Dan zal ik het artikel over Benjamin Franklin dan maar niet overnemen. Wel jammer, maar het ontbreekt mij gewoon aan tijd om al die foto's opnieuw te integreren. Zou toch handiger zijn als hier een 'tool' voor zou bestaan, (ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden. Veel staat toch al op Wikimedia Commons? of is hier iemand op Wikisage die met beeldbewerking aan de slag kan gaan?. Bij dagbladen heeft men ook een beeldredactie. Met hartelijke groet, Gympie (overleg) (overleg) 7 jan 2019 18:33 (CET)

Gympie, wanneer je een artikel over Benjamin Franklin wil schrijven, en niet onnodig dubbel werk wil doen, is het het handigst om te beginnen het hele artikel van Wikipedia over te nemen. MET de permalink. En daarna weghalen wat je zelf wilt gaan herschrijven. Waarom het hele artikel, dit is om later gezeur te voorkomen. Wanneer je met een deel begint, kan er commentaar komen dat er later zinnen zijn, die niet met de eerste opslag zijn meegekomen. Lidewij (overleg) 7 jan 2019 19:10 (CET) PS 'Heropzet van representatie van Wikipedia en Wikipedianen'gaat over iets heel anders.

Ja dat ga ik wellicht toch maar doen Lidewij (overleg), omdat hij één van de markantste presidenten was en een toonbeeld van nijverheid en eerlijkheid.Kan m.i. hier niet ontbreken. Groet, Gympie (overleg) (overleg) 7 jan 2019 20:19 (CET)


Nieuwjaarswens

Volgens mij kan de nieuwjaarswens Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, wenst u prettige feestdagen en een gelukkig 2019 er zo langzamerhand wel vanaf. De feestdagen zijn voorbij, evenals Driekoningen ..;-) Groet, Gympie (overleg) (overleg) 7 jan 2019 21:36 (CET)

Het is nu kerst in oost Europa Lidewij (overleg) 7 jan 2019 23:29 (CET)
Dat klopt helemaalLidewij (overleg), maar wij richten ons toch niet met de informatie tot Oost-Europa? Uitgezonderd misschien die enkele Oekraïner of Wit-Rus die erg westers geörienteerd is ;-), maar ik heb er geen probleem mee als het nog even blijft staan. Je mag altijd iedereen het beste wensen. (ik zag dat het inmiddels is aangepast) Groet, Gympie (overleg) (overleg) 8 jan 2019 11:49 (CET)