Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Wikisage:Herberg: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(MISTER SENIOR NETHERLANDS KOMT MOGELIJK UIT ROTTERDAM)
(MoiraMoira afzetten als moderator)
Regel 194: Regel 194:
  
 
== MoiraMoira afzetten als moderator ==
 
== MoiraMoira afzetten als moderator ==
Algemene oproep een stem uitbrengen om MoiraMoira voorgoed af te zetten als moderator. Momenteel is 23% van de vereiste 25% stemmen behaald. Er zijn dus  nog enkele stemmen om de afzettingsprocedure te doen slagen. Stemmen kan nog tot middernacht, hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Afzetting_moderatoren Dank op voorhand.  
+
Algemene oproep een stem uit te brengen om MoiraMoira voorgoed af te zetten als moderator. (Momenteel is 23% van de vereiste 25% stemmen behaald). Er zijn dus  nog enkele stemmen om de afzettingsprocedure te doen slagen. Stemmen kan nog tot middernacht, hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Afzetting_moderatoren Dank op voorhand.  
 
*Waarom voor afzetting stemmen?  
 
*Waarom voor afzetting stemmen?  
 
**zie de stemverklaring van RonnieV: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_Wikipedia:Afzetting_moderatoren#MoiraMoira_doet_(te)_veel_werk,_maar_dat_is_geen_excuus_voor_de_gemaakte_fouten
 
**zie de stemverklaring van RonnieV: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_Wikipedia:Afzetting_moderatoren#MoiraMoira_doet_(te)_veel_werk,_maar_dat_is_geen_excuus_voor_de_gemaakte_fouten

Versie van 27 aug 2018 om 15:57

D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

User.png Portaal: Gebruikers

De herberg (zie ook: Ideeënbus)
Wat is een gebruiker?
Namen van gebruikers
De eigen gebruikersruimte
Gebruikersgroepen
De speeltuin (testpagina)
Enkele regels
Ik heb een conflict, wat nu?
Chatten met medegebruikers

Herberg.png
   Zie ook.png Zie ook: Archief
Praat mee over Wikisage en alles wat ermee samenhangt.
Voorstellen kunt u kwijt in de Ideeënbus.


2017

Bijdragen

Wikipedia verzamelt 8,7 miljoen aan bijdragen.

Mendelo 4 jan 2017 18:24 (CET)

Hoofdpagina

"In het nieuws" op de voorpagina is redelijk verouderd. Zou hete niet goed zijn om dat van de voorpagina te verwijderen. Het wordt niet meer bijgehouden en is arbeidsintensief. De rubriek heeft precies weer dat Wikisage niet meer actueel zou zijn. Ik denk dat het de uitstraling van Wikisage ten goede zou komen.

En misschien enkele uitgelichte artikels op de hoofdpagina, zo dat die goed gevuld is.--Oleander (overleg) 10 aug 2017 17:26 (CEST)

Er staat een facelift in de planning voor deze herfst. Guido den Broeder (overleg) 11 aug 2017 00:35 (CEST)

Bewerkingsveld software

Kan de beheerder de nieuwste software (indien mogelijk) installeren. Het bewerkingsveld en alle nodige nieuwe opties enzo. Het bewerkveld ziet er wat verouderd uit. --Oleander (overleg) 10 aug 2017 17:58 (CEST)

De komende herfst zal ook de software een update krijgen. Omdat we geen toegang hebben tot de root van de server kunnen we echter niet alle opties van MediaWiki installeren. Guido den Broeder (overleg) 11 aug 2017 00:38 (CEST)
Goed om te horen, dankjewel! --Oleander (overleg) 12 aug 2017 19:39 (CEST)

Categorie hernoemen

Het lukt me niet om een categorie te hernoemen, weet iemand hoe dat komt? --Oleander (overleg) 5 sep 2017 18:57 (CEST)

Wellicht moet je een nieuwe categorie aanmaken en dan een aanvraag indienen om de verkeerde te laten verwijderen. Wel goed oppassen met categorieën, a.u.b., want er zijn in het verleden overtollige of overbodige categorieën aangemaakt waar men moeilijk vanaf geraakt. Mendelo 5 sep 2017 19:19 (CEST)
Categorieën hernoemen gaat niet. Die bestaan namelijk bij de gratie van de verwijzingen ernaar. Een categorie-pagina verwijderen kan uiteraard wel. Guido den Broeder (overleg) 5 sep 2017 22:49 (CEST)
Dankjewel beiden voor de uitleg! --Oleander (overleg) 6 sep 2017 01:02 (CEST)

Welkom

Welkom aan iedereen die zich op Wikisage inschrijft om constructief mee te werken.

Vreemd genoeg zie ik er velen die zich inschrijven om vervolgens niets te doen. Speciaal:Logboeken/newusers

Mendelo 25 okt 2017 14:40 (CEST)

Het kan zijn dat men enkel graag een volglijst heeft, maar als ze helemaal niets doen verdwijnen ze na een tijdje in de put. Guido den Broeder (overleg) 29 okt 2017 00:45 (CEST)
Twee dagen wachten alvorens men kan bewerken bij het aanmaken van een nieuw account zorgt er volgens mij ook voor dat mensen afhaken. Nieuwe gebruikers willen onmiddellijk bewerken, maar tegen de tijd dat ze dat kunnen, zijn ze Wikisage alweer vergeten, en hebben ze hun zinnen op iets anders gezet. --Oleander (overleg) 17 nov 2017 14:12 (CET)
De wachttijd is nodig gebleken omdat anders gebruikers van Wikipedia hier massaal vandalisme komen bedrijven. Guido den Broeder (overleg) 17 nov 2017 22:37 (CET)

idee: bewaar de mail adressen in een bestandje en stuur jaarlijks een nieuwsbrief rond waarvoor mensen zich ook kunnen afmelden. Als ze echt serieus interesse hebben komen ze vanzelf wel terug. Hebben ze een ander project gevonden dat ze beter past ook prima. - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 20 mrt 2018 10:30 (CET)

Mogelijk is het een idee de wachttijd tot 24 uur te verkorten, dat houdt geklieder tegen, maar voorkomt dat mensen vergeten zijn dat ze zich ingeschreven hebben. En ik denk dat het ook een stukje promotie is wat mist. Het is namelijk een geweldig project voor wie echt zelf artiklen wil creëren. Je hebt veel minder last van allerlei bureaucraten en wikibestuurders om je heen, het project zit vele malen beter in in elkaar, en de mensen zijn op de inhoud gericht en niet op andere dingen. Ik kan niet begrijpen dat een echte schrijver niet deze kant op komt.
Ik zie dat artikelen vaak aanzienlijke pageviews krijgen en meer en meer in Google omhoog komen, en je krijgt hulp waar je maar wilt. Ikzelf vind het een geweldig project, wat veel toekomstkansen kan hebben en elke steun verdient. Het is ook een puur Nederlands/Belgisch project, zodat je niet met allerlei internationale toestanden van doen hebt, en het daardoor juridisch allemaal veel duidelijker ligt. Ook dat vind ik een enorm voordeel. Hold The Line (overleg) 20 mrt 2018 11:03 (CET)

Griekenland de Euro en de Crisis

https://groetenuiteerbeek.wordpress.com/2018/03/23/essaygriekenland-de-euro-en-de-crisis-deel-1/

Commentaar is welkom

- de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 23 mrt 2018 05:36 (CET)

Taalpurisme

(na bwc in de Steeg)

Capt'n Zeiksnor, de betreffende lijkt me een romantische grootneerlandistische taalpuristische en soort van taalnationalistische dromer, maar is geen verdediger van het apartheidsregime. Misschien moet u uw beweringen maar wat beter afwegen, voor iemand het als laster opvat. Mendelo 27 mrt 2018 20:18 (CEST)

En taalpuristische dromers willen we hier niet Mendelo:) Zal vanavond wel de bezem er door jassen dan is het weer proper hier. De boel opkuisen zegt men in Vlaanderen. - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 27 mrt 2018 20:21 (CEST)

Dus u heeft een politiek agenda. Mendelo 27 mrt 2018 20:48 (CEST)
Neu schrijf hier voor mijn plezier wat artikeljes. En als IEDEREEN het zgn stadje Bergen Mons noemt dan vermeld ik het ook zo. Idem voor Visé. Wat Thois betreft: dat is inderdaad ouwe meuk van jaaren terug. Ga er van uit dat hij inmiddels wijzer en verstandiger is.
- de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 27 mrt 2018 20:58 (CEST)
Tja soms kom ik wel iemand tegen die vindt dat elke plaats maar één naam in één taal zou mogen hebben. Handig en gemakkelijk zou het zijn. Dan moet men aan een Duitser niet meer uitleggen waarom men Brüssel met een X schrijft. Of een Amerikaan niet moeten uitleggen waarom men in de naam van de rivier de Rhein de e op een andere plaats heeft staan. Of aan een Franstalige dat het niet Le Hague heet maar Den Haag. Uitgesproken met chch. Zo'n romantisch dromer ben ik niet. Het leven is nu eenmaal complex en veralgemeningen zoals "iedereen" zijn meestal ergens fout. Mendelo 27 mrt 2018 21:13 (CEST)

@Mendelo Wees serieus als je als toerist de weg vraagt naar Bergen wie gaat je dan verstaan? - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 27 mrt 2018 21:17 (CEST)

Als je in Duitsland de weg zou vragen naar Trèves, wie zou je dan verstaan?
Hoezo ik? Als ik het aan een Franstalige vraag, vraag ik Mons, maar aan een Nederlandstalige vraag ik Bergen. Ik was een tijdje geleden in Braine L'Alleud en begon die Franstalige man toch wel over Eigenbrakel! Mendelo 27 mrt 2018 21:41 (CEST)
Kijk dat is Waalse beleedheid! - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 27 mrt 2018 21:43 (CEST)
Dat was meertaligheid, flexibiliteit en openheid naar iemand die een andere taal spreekt. Ook in Anvers kunt u mensen treffen zonder VNJ-uniformpje, die iemand de weg kunnen tonen in een andere taal. Mendelo 27 mrt 2018 22:06 (CEST)

Kwas laatst nog bij de etappe Arras naar Roubaix. Eh Robaais bedoel ik natuurlijk.

TOUR DE FRANCE 2018 PARCOURS ETAPPE 9: ARRAS - ROUBAIX https://www.touretappe.nl/tour-de-france-2018-parcours/etappe-9-route-tdf-2018/

- de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 27 mrt 2018 21:46 (CEST)

Lachertje. Mendelo 27 mrt 2018 22:06 (CEST)

De correcte Nederlandse plaatsnaam gebruiken (op een Nederlandstalige wiki) heeft helemaal niets te maken met taalpurisme. Met een doorverwijzing en vermelding van de officiële naam van de plaats zou iedereen toch moeten kunnen leven?--Gentenaar (overleg) 25 aug 2018 21:13 (CEST)

Wikipedia edit-a-thon

FYI Op Wikipedia staan niet alleen minder artikelen over vrouwen, ze zijn ook nog eens korter. Uit onderzoek van de online encyclopedie blijkt dat slechts een op de tien Wikipedia-schrijvers vrouw is en dat is terug te zien in de artikelen.--Lidewij (overleg) 30 mrt 2018 18:48 (CEST)

Spion

Even wat sorteringsmeningen gevraagd.

Komen een Belgisch spion die de Duitsers bespioneerde en een Belg die als collaborateur voor de Duitsers spioneerde, in dezelfde categorie? Of is de Belg die voor de Duitsers spioneerde een Duits spion. Bij een veroordeling in Engeland kwam men alvast in de Engelstalige kranten als Duits spion. Mendelo 2 mei 2018 09:09 (CEST)

  • hmm, geen makkelijke, maar het lijkt het meest logisch te categoriseren naar de opdrachtgever: een Belg die voor de Duitsers spioneert lijkt me een Duits spion.IPA (overleg) 22 mei 2018 11:36 (CEST)

Belangrijk bericht

(Overgenomen uit de kroeg)

"We zijn altijd terughoudend met het 'adverteren' van WMNL evenementen, maar omdat we denken dat er mogelijk mensen geïnteresseerd zijn in auteursrecht wil ik graag de bijeenkomst op 9 juni met als thema 'Wikimedia en de EU: stand van zaken auteursrechthervorming en andere Brusselse zaken' onder jullie aandacht brengen. Dimitar Dimitrov, de coördinator van de Free Knowledge Advocacy Group EU, zal vertellen over het werk van de groep, en over de stand van zaken rond belangrijke dossiers zoals de hervorming van het auteursrecht. Meer informatie en mogelijkheid om aan te melden vind je hier. Germien Cox (overleg) 14 mei 2018 12:50 (CEST)"

Daar zijn jullie dus jaren en jaren te laat mee, buiten het feit om dat het voor de troepen uit lopen is. Het gaat nog jaren duren voordat er zoiets is als een Europees auteursrecht is, als het er zelfs überhaupt komt. En met de Brexit is het veld totaal verschoven, en is hooguit een nog strenger auteursrecht te verwachten uiteindelijk. Want, wie betaald bepaald in de EU. En dat zijn Frankrijk, Nederland en Duitsland en nog wat landen, en die voelen er nul komma nop voor hun intellectueel eigendom aan een paar Amerikaanse internetgiganten te schenken voor nop.. Want daar komen jullie plannetjes uiteindelijk op neer. En ook veel succes met je strijd met de lobbygroepen van de uitgevers met dat stel wiki kleuters zoals bijvoorbeeld die Romaine. Maar keep on dreaming totdat de Wiki-Titanic op de onvermijdelijke ijsberg ligt, want dat gebeurd heus ook wel met mij eruit getrollt te hebben op jullie manier, stelletje zakkenwassers dat jullie zijn daar bij elkaar met jullie opgeblazen, niks voorstellende Free Knowledge Advocacy Group EU, technical woman stroms, en big, fat Brussel meetings! Fantasy Island (overleg) 14 mei 2018 14:36 (CEST)

GDPR

Het recht op het verwijderen van je account is een vereiste die de GDPR stelt, Wikisage voldoet daaraan. Truusuitdelft (overleg) 23 mei 2018 01:06 (CEST)

Een nieuwigheid is dat de GDPR stelt dat websites die persoonsgegevens verwerken moeten voorzien zijn van een SSL-certificaat. Tot zover ik kan zien heeft Wikisage die niet. (geen https-secured webadres). Dit moet dringend in orde worden gebracht! Hierzo Truusuitdelft (overleg) 23 mei 2018 01:12 (CEST)
Dit is wel nodig inderdaad, krijg elke keer waarschuwingen dat dit niet beveiligd is, terwijl mijn pc dat wel is en dat is niet zo handig. Hoop dat GdB en/of Lid. hier wat aan doen! - Dog eat dog (overleg) 7 aug 2018 23:54 (CEST)

Stemming: Mister Senior Netherlands 2018

Speciaal voor Wikisage-gebruikers (nee hoor, voor iedereen) is er nu gelegenheid om op mij te stemmen. In het kader van de verkiezing van Mister Senior Netherlands 2018, waarin ik finalist ben, houdt Missosology een poll met trofee. Guido den Broeder (overleg) 2 jun 2018 16:49 (CEST)

Heropzet van representatie van Wikipedia en Wikipedianen

Beste Wikisage, ik wil graag een algemene heropzet maken van de representatie van Wikipedia en Wikipedianen op Wikisage. Daarbij kan het zijn dar ik te voortvarend te werk ga, en sta open voor suggesties. Waar nodig geef ik in de samenvatting ook commentaar. Alvast bedankt voor het begrip. -- Mdd (overleg) 10 jul 2018 23:47 (CEST)

Ik maak wel een herbenoeming voor wat er stond, wanneer het totaal anders wordt. Beter is dan even te overleggen.--Lidewij (overleg) 11 jul 2018 00:25 (CEST)

Goed, het lijkt me verstandig dat ik me voorlopig beperk tot biografieën. Voor die thematische artikelen kan ik wellicht beter eerst een alternatieve versie schrijven elders (in de eigen naamruimte zoals Gebruiker:Mdd/Vereniging Wikimedia Nederland‎). Dan blijf ik verder ook (voorlopig) van de categoriestructuur af-- Mdd (overleg) 11 jul 2018 01:16 (CEST)

Overigens kan ik de biografieën ook eerst in de eigen gebruikersruimte heropzetten. -- Mdd (overleg) 11 jul 2018 01:22 (CEST)

In dit geval zou ik willen voorstellen om Wikimedia Nederland, inclusief Wikimedia Nederland (kwiki), te verwijderen, en daarvoor in de plaats het huidige Wikipedia artikel over Vereniging Wikimedia Nederland importeren. -- Mdd (overleg) 11 jul 2018 01:29 (CEST)

Ik schreef al ik geef het een andere naam, ik ga het niet verwijderen. Er staat veel geschiedenis in, die niet onder het vloerkleed moet, Groet, Lidewij
Prima, hier is geen haast bij. Ik kijk graag nog naar enige bio's en dan laat ik het daar voorlopig bij. -- Mdd (overleg) 11 jul 2018 01:43 (CEST)

Tien jaar Wikisage

De online encyclopedie Wikisage viert vandaag het tienjarig jubileum op een bijzondere wijze. Het naslagwerk, dat volledig draait op vrijwilligers, is namelijk door de Koninklijke Bibliotheek erkend als digitaal erfgoed.

Deskundigheid

Wikisage werd in 2008 gestart door Guido den Broeder toen werken aan Wikipedia voor velen onmogelijk bleek wegens de aldaar heersende omgangsvormen. Een belangrijk verschil is dat Wikisage waarde hecht een deskundigheid. Iemand met kennis van zaken heeft voorrang en mag ook gerust aan eigen werk refereren. Wie wil bijdragen moet een account aanmaken, zodat anoniem vandalisme op Wikisage niet voorkomt.

Vijftigduizend

Bij elkaar zorgt dit voor een omgeving waarin intussen zo’n dertig vaste medewerkers zich thuis voelen. Precies op deze dag werd het aantal van 50.000 Nederlandstalige artikelen bereikt, die vooral in België goed worden bekeken. Van een deel daarvan werd de eerste versie ooit op Wikipedia geschreven, om daar nogal eens om onbegrijpelijke redenen te worden verwijderd, of vast te lopen in geruzie. Andere artikelen zijn geheel nieuw.

Wikisage is er ook in het Engels, maar daar is het aantal artikelen nog klein.

Bron: Paraduin Nieuws Guido den Broeder (overleg) 1 aug 2018 21:59 (CEST)

Gefeliciteerd ! - Dog eat dog (overleg) 2 aug 2018 19:03 (CEST)
Dank je Richard. Jij ook gefeliciteerd, je was er al vele jaren bij. Groet Lidewij (overleg) 2 aug 2018 21:46 (CEST)
Tien jaar, dat is me wat. Dat op zich is al een prestatie. Proficiat aan de medewerkers en vooral dan aan het vaste team stug werkende idealisten! Jules (overleg) 3 aug 2018 00:20 (CEST)
Dank Jules, het is gewoon door doen. Leuk voor de bewerkers is dat de Koninklijke Bibliotheek regelmatig langs komt om de site te archiveren. Dank dat je wat foto's toevoegde, dat is nog wel een miskent onderdeel. Groet, Lidewij (overleg) 3 aug 2018 19:58 (CEST)
Lidewij, nu ik je toch spreek, of wellicht weet iemand anders het antwoord? Kan ik ook alle nieuwe bestanden opvragen i.p.v. alleen de nieuwe artikelen? Dat weet ik niet meer of kon wellicht nooit (of wel?).. - Dog eat dog (overleg) 5 aug 2018 21:42 (CEST)

{{Speciaal:Newimages/96}}

Olive 8 aug 2018 00:17 (CEST)
Ok, dat is handig, bedankt Olive! - Dog eat dog (overleg) 8 aug 2018 10:38 (CEST)
Prima, zo kan iedereen zien hoe ik heb geknoeid met het bestand Quill and ink-US.svg: "Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Unable to run external programs, proc_open() is disabled."
Kan iemand dit oplossen? Ik heb er geen idee van waarom het niet is gelukt. Jules (overleg) 8 aug 2018 12:44 (CEST)
Jules. Dat gebeurt vaak bij (te?) grote bestanden. Een nieuwe versie uploaden die minstens twee keer zo klein is, verhelpt het probleem meestal. - Dog eat dog (overleg) 8 aug 2018 15:26 (CEST)
Ik zie toevallig dat het een heel klein bestand is. Kan me vaag herinneren dat svg hier niet werkt of niet goed werkt. PNG van maken? - Dog eat dog (overleg) 8 aug 2018 15:32 (CEST)
Hartelijk dank, Richardkiwi, je theorie klopt. Na omzetting lukt het wel met png! Jules (overleg) 8 aug 2018 18:49 (CEST)

Gefeliciteerd mensen. Bericht is gedeeld op https://wordpress.com/post/groetenuiteerbeek.wordpress.com/1335 - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 18 aug 2018 13:12 (CEST)

MISTER SENIOR NETHERLANDS KOMT MOGELIJK UIT ROTTERDAM

Leuk om te lezen: http://www.paraduin.nl/2018/05/11/mister-senior-netherlands-komt-mogelijk-uit-rotterdam/

- de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 18 aug 2018 13:57 (CEST)


Ok my vote has been cast. Maar of hij werkelijk uit Rotterdam komt?

Adrie 101 3%

Björn 160 5%

Guido 28 1%

John 1236 37%

Leo 80 2%

Miguel 1346 40%

Nico 153 5%

Roberto 196 6%

Theo 32 1%

- de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 18 aug 2018 14:21 (CEST)

De finale is alweer twee maanden geleden. Guido den Broeder (overleg) 19 aug 2018 16:34 (CEST)

Ok Guido leuk dat er nog steeds gestemd kan worden een doorlopende poll blijkbaar. Maar nietemin een leuk en zeer lezenwaardig stukje over jouw persoon mocht ik binnenkort tijd en goesting hebben en voor zover het nog niet gedaan is zal ik binnenkort jouw bio wat bijwerken hier. - de Wikimedia logo family complete 2.svg.png Kolo Wikimedia logo family complete 2.svg.png nel - 20 aug 2018 08:00 (CEST)

MoiraMoira afzetten als moderator

Algemene oproep een stem uit te brengen om MoiraMoira voorgoed af te zetten als moderator. (Momenteel is 23% van de vereiste 25% stemmen behaald). Er zijn dus nog enkele stemmen om de afzettingsprocedure te doen slagen. Stemmen kan nog tot middernacht, hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Afzetting_moderatoren Dank op voorhand.