Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wetboek van Strafrecht

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 3 jul 2009 om 11:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Voor België, zie Strafwetboek)

Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht bepaalt in welke gevallen er aan mensen of rechtspersonen een straf kan worden opgelegd.

Inhoud

Het Wetboek van Strafrecht (in de rechtspraak vaak afgekort tot Sr of WvSr) bestaat uit drie boeken:

  1. Algemene bepalingen
  2. Misdrijven
  3. Overtredingen

Algemene bepalingen

Het boek Algemene bepalingen bepaalt zaken die gelden voor overtredingen en misdrijven. Te denken valt aan de soorten straffen die opgelegd kunnen worden, gevallen voor strafverlaging en strafverhoging, et cetera.

Misdrijven

Misdrijven zijn ernstige delicten. In het boek Misdrijven wordt beschreven wat als een misdrijf wordt beschouwd, en hoe de strafmaat hiervoor is. Van misdrijven wordt een aantekening gemaakt in het strafblad van de veroordeelde. Dat een bepaalde handeling een misdrijf oplevert, mag alleen worden vastgesteld bij wet in formele zin. Dit betekent, in Nederland, dat de wet moet worden vastgesteld door de Staten-Generaal (de Tweede en Eerste Kamer). In België moet de wet dan worden vastgesteld door de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat.

Overtredingen

Overtredingen zijn lichte vergrijpen. In het boek Overtredingen wordt beschreven wat als een overtreding wordt beschouwd en wat de strafmaat is. De gevangenisstraf voor een overtreding is nooit meer dan een jaar en dikwijls veel lager; op veel overtredingen staat slechts een geldboete. Ook lagere overheden mogen bepalen dat een bepaalde handeling een overtreding oplevert.

Overig

Het Wetboek van Strafrecht beschrijft niet hoe de strafrechtelijke procedure verloopt. Dit wordt beschreven in het Wetboek van Strafvordering.

Geschiedenis

Het eerste Wetboek van Strafrecht in Nederland was het Crimineel Wetboek voor het Koningrijk Holland, dat gold van 1809 tot 1811. In 1811 werd het, na de inlijving bij Frankrijk in 1810, vervangen door de Franse Code Pénal. In 1813 bleef dit wetboek van kracht, met een aantal wijzigingen. Het Geesel- en Worgbesluit voerde Nederlandse straffen, zoals geseling en ophanging, opnieuw in. In 1881[1] werd het Wetboek van Strafrecht, dat nu nog wordt gebruikt, ingevoerd.

rel=nofollow

Externe links