Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Werkleider-dokmeester

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De dokmeester-werkleider is in de haven van Antwerpen iemand die toezicht houdt over de dokmeesters en hun werkzaamheden in de respectieve secties. Zij behoren tot het autonoom gemeentelijk havenbedrijf Haven van Antwerpen. [1]

Dokmeesters houden toezicht op verschillende havenactiviteiten. Ze zien toe op de veiligheid in de haven en manen lichters aan om te verhalen als die op een onveilige plaats liggen. Zo komen ze ook tussen bij brand, overflow van stookolie, laden/lossen van tankschepen en als de ligplaats moet vrijgemaakt worden voor zeevaart. Ligplaatsen worden door de dokmeester vrij van binnenvaart gemaakt, als daar er een zeeschip verwacht wordt. Daar is reden voor: er zijn voor zeeschepen veel minder dan ligplaatsen dan voor binnenschepen. Een zeeschip kan alleen bij een ligplaats afmeren met voldoende diepgang en binnenschepen steken minder diep. Dokmeesters zijn ook bevoegd om processen verbaal uit te schrijven. Onbemande lichters kunnen ambtelijk verhaald worden als ze op de meerplaats liggen van aankomende zeeschepen. [2]

Als een zeeschip niet tijdig kan vertrekken informeert de dokmeester bij de kapitein naar de reden.

Bronnen, noten en/of referenties