Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vuurtempel: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Bron; http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Vuurtempel&oldid=11949472 Zie voor eerdere bewerkers in de bewerkingsgeschiedenis via weblink aldaar.)
 
(links)
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Yazd fire temple.jpg|thumb|Vuurtempel in [[Yazd]], [[Iran]].]]
+
 
 
Een '''vuurtempel''' is een heiligdom van het [[Zoroastrisme]].
 
Een '''vuurtempel''' is een heiligdom van het [[Zoroastrisme]].
  
Regel 9: Regel 9:
  
 
Met de opkomst van het [[Arabische Rijk]] en de [[islam]], verdwenen ook de meeste vuurtempels maar er zijn nog steeds actieve vuurtempels.
 
Met de opkomst van het [[Arabische Rijk]] en de [[islam]], verdwenen ook de meeste vuurtempels maar er zijn nog steeds actieve vuurtempels.
 +
 +
 +
== Link ==
 +
*{{en}} WP [http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_temple Fire temple]
 +
*[http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Zoroastrian_temples_of_Iran Zoroastrian temples of Iran op commons] (afbeeldingen die bij dit onderwerp horen)
  
 
[[categorie:Tempel]]
 
[[categorie:Tempel]]
 
[[Categorie:Zoroastrisme]]
 
[[Categorie:Zoroastrisme]]

Versie van 20 nov 2008 om 15:14

Een vuurtempel is een heiligdom van het Zoroastrisme.

Een vuurtempel bestaat gewoonlijk uit een gebouw met meerdere kleinere ruimtes, waarvan de heiligste het heilige vuur herbergt. Hier worden verschillende rituelen voltrokken en wordt gezongen. Vuurtempels zijn er vooral in Iran en het westen van India.

In het zoroastrisme geldt het vuur als een reinigende kracht en wordt met de waarheid geïdentificeerd.

De eerste vuurtempels werden waarschijnlijk door de Achaemeniden gebouwd, maar dat zijn vaak nog eenvoudige heiligdommen. De Parthen bouwden ook vuurtempels. De bloeitijd van de tempels was tijdens het rijk van de Sassaniden. Bekend is het werelderfgoed Takht-E Soleyman in het noordwesten van Iran.

Met de opkomst van het Arabische Rijk en de islam, verdwenen ook de meeste vuurtempels maar er zijn nog steeds actieve vuurtempels.


Link