Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Voorkeur voor bevestiging: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Voorkeur voor bevestiging''' (Engels: ''confirmation bias''' is de neiging om meer aandacht te vestigen op en meer waarde te hechten aan informatie die de eigen...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Voorkeur voor bevestiging''' (Engels: ''confirmation bias''' is de neiging om meer aandacht te vestigen op en meer waarde te hechten aan informatie die de eigen mening of hypotheses bevestigt. Tegelijkertijd is er de neiging informatie over het hoofd te zien die niet in overeenstemming is met de eigen ideeën.
'''Voorkeur voor bevestiging''' (Engels: ''confirmation bias'') is de neiging om meer aandacht te vestigen op en meer waarde te hechten aan informatie die de eigen mening of hypotheses bevestigt. Tegelijkertijd is er de neiging informatie over het hoofd te zien die niet in overeenstemming is met de eigen ideeën. Bij deze denkfout worden de conclusies beïnvloed door een [[vooringenomenheid]].
<--
 
[[Peter Wason]], beïnvloed door [[Karl Popper]] en zijn [[falsificatie]]leer, geloofde dat mensen de neiging hebben bestaande hypothesen te bevestigen. Hij noemde deze strategie ''confirmation bias'' en contrasteerde dit met een ’correcte’ teststrategie, het ’niet bevestigende bewijs’.
 
Over het algemeen is er sprake van voorkeur voor bevestiging wanneer de neiging bestaat om een [[hypothese]] eerder te bevestigen door het selecteren ([[cherry picking]]) en interpreteren van de gegevens in de plaats van de gegevens zoveel mogelijk te nemen voor wat ze zijn ([[face value]]).
 
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Tunnelvisie]]-->
* [[Tunnelvisie]]
* [[Vooringenomenheid]]
[[Categorie:Filosofische terminologie]]
[[Categorie:Filosofische terminologie]]
[[Categorie:Denkpsychologie]]

Huidige versie van 14 mei 2020 om 13:19

Voorkeur voor bevestiging (Engels: confirmation bias) is de neiging om meer aandacht te vestigen op en meer waarde te hechten aan informatie die de eigen mening of hypotheses bevestigt. Tegelijkertijd is er de neiging informatie over het hoofd te zien die niet in overeenstemming is met de eigen ideeën. Bij deze denkfout worden de conclusies beïnvloed door een vooringenomenheid.

Peter Wason, beïnvloed door Karl Popper en zijn falsificatieleer, geloofde dat mensen de neiging hebben bestaande hypothesen te bevestigen. Hij noemde deze strategie confirmation bias en contrasteerde dit met een ’correcte’ teststrategie, het ’niet bevestigende bewijs’.

Over het algemeen is er sprake van voorkeur voor bevestiging wanneer de neiging bestaat om een hypothese eerder te bevestigen door het selecteren (cherry picking) en interpreteren van de gegevens in de plaats van de gegevens zoveel mogelijk te nemen voor wat ze zijn (face value).

Zie ook