Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vliegerenergie: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
 
Op veel plaatsen in de wereld wordt geëxperimenteerd, o.a. bij Delft met een 20 kW demonstratiemodel.<ref>https://www.tudelft.nl/lr/actueel/stories-of-ae/vliegerenergie-naar-betaalbare-schone-energie/</ref>  
 
Op veel plaatsen in de wereld wordt geëxperimenteerd, o.a. bij Delft met een 20 kW demonstratiemodel.<ref>https://www.tudelft.nl/lr/actueel/stories-of-ae/vliegerenergie-naar-betaalbare-schone-energie/</ref>  
  
Het hele systeem is veel lichter dan een windturbine met hetzelfde vermogen op een hoge toren.  Een vliegergenerator zou veel goedkoper kunnen zijn en is ook te transporteren. Onderzoek en ontwikkeling is nog nodig voor het automatisch oplaten en inhalen van de vlieger, en het parkeren bij windstilte aan een hoge mast. Evenals bij windturbines moet het vermogen begrensd worden bij harde wind en zijn er problemen met bliksem inslag, ijsvorming, enz.
+
Het hele systeem is veel lichter dan een windturbine met hetzelfde vermogen op een hoge toren.  Een vliegergenerator zou veel goedkoper kunnen zijn en is ook te transporteren. Onderzoek en ontwikkeling is nog nodig voor het automatisch oplaten en inhalen van de vlieger, en het parkeren bij windstilte of storing aan een hoge mast. Evenals bij windturbines moet het vermogen begrensd worden bij harde wind en zijn er problemen met bliksem inslag, ijsvorming, enz.
  
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}
  
 
[[Categorie:Windenergie]]
 
[[Categorie:Windenergie]]

Versie van 31 mei 2020 om 07:55

Vliegerenergie (Engels: Kitepower) is Windenergie die gewonnen wordt met vliegers op grote hoogte, tot ca 500 meter. De wind is daar sterker en minder turbulent dan op 100 m hoogte waar windturbines draaien. Een grote vlieger wordt herhaaldelijk opgelaten en na enkele minuten weer ingehaald, als volgt:[1][2]

Kitepower.png
  • De vlieger (bijv. 80 m2) stijgt op, volgt 8-vormige banen in toenemende hoogte, en trekt zijn kabel met ca 50 kN kracht af van een trommel op de grond. De trommel is gekoppeld aan een (bijv. 100 kW) elektrische machine die een accu oplaadt.
  • De vlieger wordt omlaag gestuurd en de kabel wordt opgerold. De elektrische machine werkt nu als motor en gebruikt een klein deel van de bij het opstijgen gegenereerde elektriciteit.
  • Als de vlieger tot bijv. 100 m afgedaald is wordt hij weer opgelaten, enz.

Onder de vlieger hangt een regelsysteem dat de vlieger aan koorden bestuurt en draadloos verbonden is met het grondstation.

Op veel plaatsen in de wereld wordt geëxperimenteerd, o.a. bij Delft met een 20 kW demonstratiemodel.[3]

Het hele systeem is veel lichter dan een windturbine met hetzelfde vermogen op een hoge toren. Een vliegergenerator zou veel goedkoper kunnen zijn en is ook te transporteren. Onderzoek en ontwikkeling is nog nodig voor het automatisch oplaten en inhalen van de vlieger, en het parkeren bij windstilte of storing aan een hoge mast. Evenals bij windturbines moet het vermogen begrensd worden bij harde wind en zijn er problemen met bliksem inslag, ijsvorming, enz.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties