Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Viviane Spanoghe

Uit Wikisage
Versie door Vecaman (overleg | bijdragen) op 14 apr 2021 om 14:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Viviane Spanoghe is een Vlaamse celliste.

In 1975 werd Viviane Spanoghe laureate van de wedstrijd Axion Classics, de latere Belfius Classics-wedstrijd. Ze studeerde in Kortrijk, Gent, Essen (D) en Bloomington, Indiana (USA).

Ze werd laureate van de Tenuto-wedstrijd in 1980 en bouwde sedertdien een internationale carrière op als soliste en chambriste. Ze kreeg de Prijs van de Gebroeders Darche voor het promoten van Belgische muziek in binnen-en buitenland. Viviane Spanoghe nam een groot aantal CD’s op, met zowel klassiek als minder bekend repertoire gaande vanaf de Bachsuites tot Ustvolskaya, waaronder een CD volledig gewijd aan Vlaamse hedendaagse muziek.

Zij werd docente cello aan het Koninklijk conservatorium van Gent van 1990 tot 2001, en is sedert 1988 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, respektievelijk als lerares vakdidaktiek, assistent kamermuziek en sedert 2001 tot op heden (na 2020) docente cello en kamermuziek. Van 1981 tot 1990 was zij lerares kamermuziek in meerdere muziekacademies, waaronder de Muziekacademie van Sint-Pieters-Woluwe.

Zij gaf ettelijke masterclasses cello in en buiten België. In Halle (B) werd zij medestichtend lid en erelid van de Servaissociety, waar ook de muziekacademie aldaar naar genoemd is.

In 2020 werd zij gelauwerd met de Fugatrofee voor haar verdiensten ten gunste van het Belgisch muziekrepertoire, haar toegekend door de Unie van Belgische Componisten.

Externe link

website

rel=nofollow