Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vera Luftig

Uit Wikisage
Versie door Vecaman (overleg | bijdragen) op 20 sep 2019 om 16:42 (→‎Levensloop: 1918 niet 2018)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MEE BEZIG

Feigla 'Vera' Luftig was een Belgisch-Joodse communiste.[1]

Levensloop

Vera Luftig was de dochter van Mozes Luftig die textielhandelaar was in Chrzanow (Polen). Op dag van de Poolse onafhankelijkheid in 1918 vond in de stad een pogrom plaats tegen de plaatselijke Joodse bevolking. Vader Luftig emigreerde in de nasleep naar Israel om er een kibboets te stichten. Dit plan mislukte en hij emigreerde in 1927 naar Antwerpen. e2n voor één liet hij 7 kinderen overkomen.

Vera en haar zus Rachel waren reeds in Polen lid van de Poale Tsion (Arbeiders van Zion). In Antwerpen werden ze weer lid, maar de Antwerpse afdeling was erg links. Het lidmaatschap van een arbeidersbeweging vormde een mentale breuk met de middenstandsafkomst van de zussen.

De zussen werden tevens lid van de Kulturfarein, een door communistisch-Joodse culturele migrantenvereniging. De Zussen Luftig zamelden geld in voor de Internationale Rode Hulp om politieke gevangenen in Polen te helpen. Ze hielpen tevens het blad Naye Presse, een krantje in het Yiddisch.

Vera Lustig leerde hier ook haar echtgenoot Emiel Akkerman kennen met wie ze in juli 1934 trouwe. Emiel was de broer van Piet Akkerman.


Spaanse Burgeroorlog

In mei 1937 vertrokken Luftig en 20 andere communistische vrijwilligsters (waaronder haar zussen Rachel enGolda) uit Antwerpen en Brussel naar Spanje om als hulpverpleegster te werken in het door de Brusselse arts Albert Marteaux tijdens de Spaandse Burgeroorlog opgezette militair hospitaal 'El Belga' in Ontinyent. De vrouwen stonden bekend als 'les mamàs belgues' en vielen op door hun vrijgevochten gedrag. De vrouwen waren allen Joodse migranten die oorspronkeijk uit Oost-Europa afkomstig waren. De meesten kenden elkaar via de Antwerpse Kulturfarein.


Luftig maakte deel uit van het verzetsnetwerk rond Isidoor Springer.[2]