Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Veemarkt 35-40, Zwolle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
rel=nofollow

Het gebouw Veemarkt 35-40 te Zwolle is een gemeentelijk monument.

Gebouw

Op 28 juli 1930 besloot de gemeenteraad van Zwolle budget van 172.000 gulden vrij te maken voor de bouw van een nieuwe School XII aan het Kleine Voort/Kleine Voorde in de wijk Kamperpoort.[1] [2] De school moest de verouderde School XII aan de Hoogstraat vervangen. De gemeente liet de stadsarchitect Lourens Krook het gebouw ontwerpen. Het gebouw werd vermoedelijk in 1931 opgeleverd, want het gebouw in de Hoogstraat werd begin 1932 gebruikt ter onderbrenging van weer een andere school.

Krook ontwierp het gebouw en omheiningen in een expressionistische stijl, die doet denken aan de Amsterdamse School. Het gebouw werd in twee bouwlagen opgetrokken in de daarvoor kenmerkende baksteen gevels, ronde gevelvormen, een hoog zadeldak met daarin verwerkt een langgerekt doch smalle lichtkoepel. Een ander kenmerk zijn de overstekken die hier en daar te vinden zijn. Het gebouw kende drie ingangen van soortgelijke constructies, twee aan de Veemarkt en de oorspronkelijk hoofdingang aan Lijnbaan 103. Het lijken bolvormige erkers (met daarin de trappenhuizen) die buiten de dakgoten uitsteken, elders omschreven als een halfronde travee in risalieten. Onder die erkers bevinden zich afdakjes met daaronder de deuren. Wat van de stijl afwijkt zijn de witte stalen kozijnen van de raampartijen.

De stijl is tevens terug te vinden in het interieur met tegelvloeren, tegellambriseringen, houten paneeldeuren en kasten. Ook de natuurstenen trap met houten afwerking grijpt terug op de Amsterdamse School.[3][4]

Op het plein staat een monumentale witte esdoorn (Acer saccharinum) van meer dan honderd jaar oud.[5]

Veranderingen

School XII werd later de Elbertsschool, vernoemd naar onderwijzer en auteur Willem Elberts, die in 1930 ook een straatnaam in Zwolle naar hem vernoemd kreeg.[6] Daarna volgde nog andere benamingen zoals in 1985 School De Poort. Die school sloot haar deuren en er moest een nieuwe bestemming gevonden worden. Het werd een bedrijfsverzamelgebouw waarin onder andere een HALT-bureau, Ateliers voor Beroepskunstenaars als ook de afdeling Archeologie van Wonen & Monumenten van Zwolle.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
52°30′46″N, 6°4′50″E