Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vasten: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 32: Regel 32:
  
 
==Politiek gebruik==
 
==Politiek gebruik==
Vasten in dr vorm van hongerstaking wordt gebruikt als politiek geweldloos drukkingsmiddel. De politieke en religieuze leider [[Mohandas K. Gandhi]] ondernam meermaals een lange vastenperiode als politiek en sociaal protest. Zijn hongerstakingen hadden een grote invloed op de Britse Ram en de Indiase bevolking.
+
Vasten in de vorm van hongerstaking wordt gebruikt als politiek geweldloos drukkingsmiddel. De politieke en religieuze leider [[Mohandas K. Gandhi]] ondernam meermaals een lange vastenperiode als politiek en sociaal protest. Zijn hongerstakingen hadden een grote invloed op de Britse Ram en de Indiase bevolking.
 +
 
 +
==Verwijzingen==
 +
<references/>
 +
{{authority control|TYPE=t}}
 
{{wiu2}}
 
{{wiu2}}
 
[[Categorie: Therapie]]
 
[[Categorie: Therapie]]
 
[[Categorie: Religieuze eetvoorschriften]]
 
[[Categorie: Religieuze eetvoorschriften]]

Huidige versie van 23 jul 2020 om 17:31

Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van alle of bepaalde spijzen, dranken en genotsmiddelen voor een bepaalde periode. Er zijn verschillende beweegredenenen voor het vasten en er bestaan verschillende vormen van vasten, die kunnen worden ingedeeld in therapeutisch vasten en religieus vasten.

Medicinaal vasten

Een korte periode van vasten wordt voorgeschreven voor bepaalde medische tests, zoals bloedafname, dat ’op nuchtere maag’ moet gebeuren, of voor operaties waarvoor een algemene anesthesie nodig is.

Therapeutisch vasten

Een methode van vasten wordt toegepast om het welbevinden of de algemene gezondheid te verbeteren of als deel of ondersteunende therapie bij een omvangrijker behandelingsplan. In moderne tijden was Otto Buchinger (1878–1966) een ’herontdekker’ en voorstander van de vastenkuur. Na drie weken vasten waren de symptomen van zijn reumatische artritis verdwenen, waardoor hij het vasten als therapie verder ging onderzoeken en ontwikkelen. De positieve resultaten van het vasten zijn goed onderbouwd door wetenschappelijke studies, onder andere bij gewrichtsreuma, hoge bloeddruk of hoge vet- of suikerwaarden in het bloed.[1]

Ondersteuning bij kankerbehandeling

Er zijn veel verschillende types van kanker. Bij sommige types kanker kan een vasten een goede ondersteuning zijn van de behandeling. Kankercellen zijn afhankelijk van glucose voor hun groei, terwijl gezonde cellen kunnen overschakelen van glucose als hun voorkeurbrandstof, naar ketonen als reservebrandstof. Door vasten of een voeding arm aan koolhydraten, krijgen kankercellen geen voeding meer zonder de normale cellen te verhongeren. De therapie die dan toegepast wordt, heeft meer kans om de kankercellen te verzwakken zonder de gezonde cellen te beschadigen.[2]

Types

Er zijn verschillende types van vasten als therapie, zoals het watervasten, sapvasten, theevasten,...

Religieus vasten

Religieus vasten kan in verschillende religies een teken zijn van rouw, boetedoening, ascese, reiniging of een periode om zich te bezinnen.

Terwijl lichamelijke redenen de hoofdzaak zijn voor een dieet, zijn lichamelijke redenen bij een religieuze vorm van vasten niet het hoofddoel. Daar concentreert men zich eerder op een geestelijk doel.[3]

Judaïsme

De enige vasten die in de Thora voorgeschreven wordt, vindt plaats op de Verzoendag (Jom Kipoer). In het hedendaags rabbijns judaïsme zijn nog andere vastendagen gebruikelijk als herdenking van rampzalige gebeurtenissen in de religieuze geschiedenis.

Vóór de vernietiging van de tempel was het onder rabbijnse joden gebruikelijk om op maandagen en donderdagen te vasten (Tosefta Ta’anit 2:4). Later konden individuele personen het nog steeds op zich nemen om elke maandag en donderdag te vasten (Ta’anit 12a).

Christendom

In het katholicisme wordt gevast in de veertigdagentijd (een periode van veertig dagen als voorbereiding op Pasen) en tijdens de Goede Week. Vóór het Tweede Vaticaans Concilie was het ook voorgeschreven om op vrijdag ’vlees te derven’ en at men dus vis in de plaats van vlees.

In orthodoxe kerken kent men ook nog het vasten op de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus op 29 juni. In orthodoxe kloosters en bij strenge orthodoxen is naast vrijdag ook elke woensdag een vastendag.[3]

Islam

In de islam is het vasten (saum) een van de „vijf zuilen”. Gedurende de maand ramadan hebben alle moslims (met uitzondering van vrouwen tijdens de menstruatie of na een bevalling), de in het volle bezit van hun verstand (‘aqil), meerderjarig (baligh), fysiek daartoe in staat (qadir) en niet op reis zijn, de verplichting om van de ochtendschemering tot zonsondergang niets in zich op te nemen. Naast het zich onthouden van voedsel en drank betekent dit ook niet te roken.

Politiek gebruik

Vasten in de vorm van hongerstaking wordt gebruikt als politiek geweldloos drukkingsmiddel. De politieke en religieuze leider Mohandas K. Gandhi ondernam meermaals een lange vastenperiode als politiek en sociaal protest. Zijn hongerstakingen hadden een grote invloed op de Britse Ram en de Indiase bevolking.

Verwijzingen

  1. º Kjeldsen-Kragh, M. Haugen en anderen, Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis, in: The Lancet, deel 338, nummer 8772, oktober 1991, p. 899–902, ISSN 0140-6736. PMID 1681264.
  2. º The Lancet Oncol. 2017 Apr;18(4):431. Cathcart P, Craddock C, Stebbing J. PMID 28368246, DOI:10.1016/S1470-2045(17)30196-1, Fasting: starving cancer.'. '
  3. 3,0 3,1 https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/vasten-dieet
rel=nofollow
Under construction icon.png Werk in uitvoering Under construction icon.png
Iemand is nog met dit artikel bezig. Kom later terug om het resultaat te bekijken.