Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Van den Bosch Transporten: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Van_den_Bosch_Transporten&oldid=54532407 9 sep 2019 Fred Lambert 19 dec 2009)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Van_den_Bosch_Transporten&oldid=57366817 20 okt 2020)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox bedrijf
{{Infobox bedrijf
| bedrijfsnaam        = Van den Bosch Transporten B.V.
| bedrijfsnaam        = Van den Bosch  
| bedrijfslogo        =  
| bedrijfslogo        =  
| bedrijfslogobreedte =  
| bedrijfslogobreedte =  
Regel 45: Regel 45:
}}
}}


'''Van den Bosch Transporten''' is een groot transportbedrijf dat gespecialiseerd is in bulktransporten en zijn hoofdvestiging heeft te [[Erp (Veghel)|Erp]].
'''Van den Bosch''', voorheen '''Van den Bosch Transporten'''<ref>[https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/van-den-bosch-uit-erp-wil-digitale-revolutie-en-zet-eigen-kenniscentra-op~adad684f/ Van den Bosch uit Erp wil ‘digitale revolutie’ en zet eigen kenniscentra op] Kirsten Rietbergen, nieuwsbericht op ([[Brabants_Dagblad]]), 13 oktober 2020.</ref> is een groot transportbedrijf dat gespecialiseerd is in bulktransporten en zijn hoofdvestiging heeft te [[Erp (Veghel)|Erp]].


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
De voorloper van het bedrijf is omstreeks [[1945]] ontstaan als een expeditiebedrijf, dat werd gerund door Piet van den Bosch. Men reed aanvankelijk met dumpwagens van het Amerikaanse leger, maar in [[1953]] werd de eerste [[AB Volvo|Volvo]]-vrachtwagen aangeschaft.
De voorloper van het bedrijf is omstreeks 1945 ontstaan als een expeditiebedrijf, dat werd gerund door Piet van den Bosch. Men reed aanvankelijk met dumpwagens van het Amerikaanse leger, maar in 1953 werd de eerste [[AB Volvo|Volvo]]-vrachtwagen aangeschaft.


In [[1964]] startte Piets zoon Ad van den Bosch het huidige bedrijf. Het had aanvankelijk slechts één chauffeur, die tevens planner en boekhouder was. Al snel werd het wagenpark uitgebreid, onder meer met de vrachtauto's van zijn vader. Het bedrijf groeide en in [[1971]] werd een nieuwe garage geopend aan het ''Hoogven'' te Erp. Op deze plaats is nog steeds het hoofdkantoor van de firma gevestigd. In [[1975]] werd een wasstraat in gebruik genomen. In [[1986]] werd een sterk gemoderniseerde wasstraat geopend. Het belang hiervan was gelegen in het feit dat Van den Bosch veel voedingsmiddelen vervoerde.
In 1964 startte Piets zoon Ad van den Bosch het huidige bedrijf. Aanvankelijk was hij de enige chauffeur en reed hij enkele dagen per week, terwijl hij zijn baan als monteur nog aanhield. Na een jaar was het vervoer dermate uitgebreid, dat Van den Bosch zes dagen in de week rondreed als chauffeur en op zondag de planning en boekhouding deed. In 1966 werd het wagenpark uitgebreid. Het bedrijf groeide en in 1971 werd een nieuwe garage geopend aan het ''Hoogven'' te Erp. Op deze plaats is nog steeds het hoofdkantoor van de firma gevestigd. In 1975 werd een wasstraat in gebruik genomen. In 1986 werd een sterk gemoderniseerde wasstraat geopend. Het belang hiervan was gelegen in het feit dat Van den Bosch veel voedingsmiddelen vervoerde.


Nu volgde een periode van expansie. Zo werd in [[1977]] het transportbedrijf ''Thies'' te [[Assen]] overgenomen, waardoor Van den Bosch ook in het noorden van Nederland gemakkelijker activiteiten kon ontplooien. In het zuiden werd in [[1980]] een vestiging te [[Neer (Limburg)|Neer]] opgericht. In [[1990]] volgde een vestiging te [[Amsterdam]]. In [[1982]] werd de honderdste Volvo in gebruik genomen en in [[1987]] de tweehonderdste.
In 1977 werd het transportbedrijf Thies te [[Assen]] overgenomen, waardoor Van den Bosch ook in het noorden van Nederland gemakkelijker activiteiten kon ontplooien. In het zuiden werd in 1980 een vestiging te [[Neer (Limburg)|Neer]] opgericht. In 1982 werd de honderdste Volvo in gebruik genomen en in 1987 de tweehonderdste. In 1989 werd de tankwagendivisie van Transportgroep Van der Graaf overgenomen.<ref>[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010856450:mpeg21:a0057 Kortom], De Volkskrant, 27 december 1988, via Delpher</ref> Een jaar later werd een vestiging te [[Amsterdam]] geopend.  


In [[1994]] werd het internationaal transportbedrijf Van der Donk in [['s-Hertogenbosch]] overgenomen. Bovendien kwam er een Duitse vestiging van de grond, in [[Salzgitter]]. In [[1996]] kwam het bedrijf ''Meulemeester'' in [[Tielt]] in handen van Van den Bosch. Veel van deze bedrijven waren gespecialiseerd in bulktransporten van voedingsmiddelen, vaak in vloeibare vorm.
In 1994 werd het internationaal transportbedrijf Van der Donk in [['s-Hertogenbosch]] overgenomen. Bovendien kwam er een Duitse vestiging van de grond, in [[Salzgitter]]. In 1996 kwam het bedrijf Meulemeester in [[Tielt]] in handen van Van den Bosch. Veel van deze bedrijven waren gespecialiseerd in bulktransporten van voedingsmiddelen, vaak in vloeibare vorm.


In [[1998]] heeft Peter van den Bosch, zoon van Ad van den Bosch, het familiebedrijf overgenomen. In datzelfde jaar werd in [[Bergen op Zoom]] een overslagterminal (OTB) in gebruik genomen, waardoor overslag van en naar binnenvaart, rail- en wegtransport vergemakkelijkt werd, terwijl in [[2003]] het [[Rotterdam]]se tankcontainertransportbedrijf ''Jumbotainers'' werd overgenomen en vestigingen in [[Spanje]] en [[Engeland]] werden gestart. In [[2004]] ging het nieuwe hoofdkantoor in Erp open en in [[2005]] werden, in het kader van specialisatie, de distributie-activiteiten in 's-Hertogenbosch overgedragen aan ''Abrex BV'' te [[Udenhout]]. In [[2006]] werd het in vrachtvervoer naar Spanje gespecialiseerde bedrijf ''Van Heur Transport'' overgenomen. In hetzelfde jaar werd een vestiging in Engeland opgericht en nam Van den Bosch Transporten Silo-Tank in [[Gunskirchen (plaats)|Gunskirchen]] over, waarmee een [[Oostenrijkse]] en [[Hongaarse]] vestiging werden toegevoegd.
In 1998 heeft Peter van den Bosch, zoon van Ad van den Bosch, het familiebedrijf overgenomen. In datzelfde jaar werd in [[Bergen op Zoom]] een overslagterminal (OTB) in gebruik genomen, waardoor overslag van en naar binnenvaart, rail- en wegtransport vergemakkelijkt werd, terwijl in 2003 het [[Rotterdam]]se tankcontainertransportbedrijf Jumbotainers werd overgenomen en vestigingen in [[Spanje]] en [[Engeland]] werden gestart. In 2004 ging het nieuwe hoofdkantoor in Erp open en in 2005 werden, in het kader van specialisatie, de distributie-activiteiten in 's-Hertogenbosch overgedragen aan ''Abrex BV'' te [[Udenhout]]. In 2006 werd het in vrachtvervoer naar Spanje gespecialiseerde bedrijf Van Heur Transport overgenomen. In hetzelfde jaar werd een vestiging in Engeland opgericht en nam Van den Bosch Transporten Silo-Tank in [[Gunskirchen (plaats)|Gunskirchen]] over, waarmee een [[Oostenrijkse]] en [[Hongaarse]] vestiging werden toegevoegd.


In de jaren die volgden verschoof de focus in toenemende mate naar intermodaal transport: een combinatie van transport per weg, per water en per spoor. In [[2010]] was het aandeel intermodaal transport voor het eerst groter dan het aandeel wegtransport. In [[2014]] vierde Van den Bosch Transporten haar 50-jarig jubileum.
In de jaren die volgden verschoof de focus in toenemende mate naar intermodaal transport: een combinatie van transport per weg, per water en per spoor. In 2010 was het aandeel intermodaal transport voor het eerst groter dan het aandeel wegtransport. In 2014 vierde Van den Bosch Transporten haar 50-jarig jubileum.


Waar de focus de afgelopen decennia lag op Europese groei, stond de afgelopen periode in het teken van expansie buiten Europa. In [[2015]] werd de eerste niet-Europese vestiging geopend, namelijk Van den Bosch DMCC in [[Dubai (stad)|Dubai]]. Vanuit deze vestiging worden de containertransporten binnen de [[Europe Middle East & Africa|EMEA]]-regio (Europa, Afrika en Midden-Oosten) gecoördineerd.
In 2015 werd de eerste niet-Europese vestiging geopend, namelijk Van den Bosch DMCC in [[Dubai (stad)|Dubai]]. Vanuit deze vestiging worden de containertransporten binnen de [[Europe Middle East & Africa|EMEA]]-regio (Europa, Afrika en Midden-Oosten) gecoördineerd.


In [[2016]] heeft Van den Bosch Transporten een joint venture gesloten met het [[Zuid-Afrika|Zuid-Afrikaanse bedrijf]] Aspen International. Dat heeft geresulteerd in de eerste Afrikaanse vestiging, namelijk Aspen International in Kaapstad. In 2016 werd een tweede Afrikaanse vestiging geopend in de haven van [[Tema]], Ghana, waar een tankreiniging werd geopend.
In 2016 heeft Van den Bosch Transporten een joint venture gesloten met het [[Zuid-Afrika|Zuid-Afrikaanse bedrijf]] Aspen International. Dat heeft geresulteerd in de eerste Afrikaanse vestiging, namelijk Aspen International in Kaapstad. In 2016 werd een tweede Afrikaanse vestiging geopend in de haven van [[Tema]], Ghana, waar een tankreiniging werd geopend.


In [[2017]] heeft Peter van den Bosch de leiding overgedragen aan Rico Daandels. De voormalig CFO van Van den Bosch Transporten bekleedt voortaan de functie CEO. Peter van den Bosch is nog steeds eigenaar van de onderneming.
In 2017 heeft Peter van den Bosch de leiding overgedragen aan Rico Daandels. De voormalig CFO van Van den Bosch Transporten bekleedt voortaan de functie CEO. Peter van den Bosch is nog steeds eigenaar van de onderneming.


==Heden==
==Heden==
[[Bestand:Van den Bosch Transporte.jpg|thumb|Vrachtwagen Van den Bosch Transporten]]
[[Bestand:Van den Bosch Transporte.jpg|thumb|Vrachtwagen Van den Bosch]]
Het bedrijf specialiseert zich in droge en vloeibare bulktransporten voor de levensmiddelen- en chemische industrie. Dit geschiedt door middel van silo-opleggers, silo-containers, tankopleggers, tankcontainers en flexitanks. Vestigingen zijn er in Nederland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Hongarije. Tevens heeft Van den Bosch Transporten een drietal vestigingen buiten Europa, namelijk in Dubai, Kaapstad en Tema (Ghana).
Het bedrijf specialiseert zich in droge en vloeibare bulktransporten voor de levensmiddelen- en chemische industrie. Dit geschiedt door middel van silo-opleggers, silo-containers, tankopleggers, tankcontainers en flexitanks. Vestigingen zijn er in Nederland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Hongarije. Tevens heeft Van den Bosch Transporten een drietal vestigingen buiten Europa, namelijk in Dubai, Kaapstad en Tema (Ghana).


==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.vandenbosch.com/Home/tabid/36/language/nl-NL/Default.aspx Officiële website]
* [https://www.vandenbosch.com/nl Officiële website]
*[http://web.archive.org/web/20190831100318/http://50years.vandenbosch.com/ 50-jarig jubileum].
 
{{Commonscat|Van den Bosch Transporten}}


{{Appendix|2=
*[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646119:mpeg21:a0688 Transportbedrijf behoort na kwart eeuw tot grote vijf], De Telegraaf, 14 september 1990, via Delpher
----
{{References}}
}}
{{authority control|TYPE=o|Wikidata=Q2009950 }}
[[Categorie:Organisatie in Meierijstad]]
[[Categorie:Organisatie in Meierijstad]]
[[Categorie:Nederlands bedrijf]]
[[Categorie:Nederlands bedrijf]]
[[Categorie:Goederenvervoerbedrijf]]
[[Categorie:Goederenvervoerbedrijf]]

Versie van 26 okt 2020 02:06

rel=nofollow

Van den Bosch, voorheen Van den Bosch Transporten[1] is een groot transportbedrijf dat gespecialiseerd is in bulktransporten en zijn hoofdvestiging heeft te Erp.

Geschiedenis

De voorloper van het bedrijf is omstreeks 1945 ontstaan als een expeditiebedrijf, dat werd gerund door Piet van den Bosch. Men reed aanvankelijk met dumpwagens van het Amerikaanse leger, maar in 1953 werd de eerste Volvo-vrachtwagen aangeschaft.

In 1964 startte Piets zoon Ad van den Bosch het huidige bedrijf. Aanvankelijk was hij de enige chauffeur en reed hij enkele dagen per week, terwijl hij zijn baan als monteur nog aanhield. Na een jaar was het vervoer dermate uitgebreid, dat Van den Bosch zes dagen in de week rondreed als chauffeur en op zondag de planning en boekhouding deed. In 1966 werd het wagenpark uitgebreid. Het bedrijf groeide en in 1971 werd een nieuwe garage geopend aan het Hoogven te Erp. Op deze plaats is nog steeds het hoofdkantoor van de firma gevestigd. In 1975 werd een wasstraat in gebruik genomen. In 1986 werd een sterk gemoderniseerde wasstraat geopend. Het belang hiervan was gelegen in het feit dat Van den Bosch veel voedingsmiddelen vervoerde.

In 1977 werd het transportbedrijf Thies te Assen overgenomen, waardoor Van den Bosch ook in het noorden van Nederland gemakkelijker activiteiten kon ontplooien. In het zuiden werd in 1980 een vestiging te Neer opgericht. In 1982 werd de honderdste Volvo in gebruik genomen en in 1987 de tweehonderdste. In 1989 werd de tankwagendivisie van Transportgroep Van der Graaf overgenomen.[2] Een jaar later werd een vestiging te Amsterdam geopend.

In 1994 werd het internationaal transportbedrijf Van der Donk in 's-Hertogenbosch overgenomen. Bovendien kwam er een Duitse vestiging van de grond, in Salzgitter. In 1996 kwam het bedrijf Meulemeester in Tielt in handen van Van den Bosch. Veel van deze bedrijven waren gespecialiseerd in bulktransporten van voedingsmiddelen, vaak in vloeibare vorm.

In 1998 heeft Peter van den Bosch, zoon van Ad van den Bosch, het familiebedrijf overgenomen. In datzelfde jaar werd in Bergen op Zoom een overslagterminal (OTB) in gebruik genomen, waardoor overslag van en naar binnenvaart, rail- en wegtransport vergemakkelijkt werd, terwijl in 2003 het Rotterdamse tankcontainertransportbedrijf Jumbotainers werd overgenomen en vestigingen in Spanje en Engeland werden gestart. In 2004 ging het nieuwe hoofdkantoor in Erp open en in 2005 werden, in het kader van specialisatie, de distributie-activiteiten in 's-Hertogenbosch overgedragen aan Abrex BV te Udenhout. In 2006 werd het in vrachtvervoer naar Spanje gespecialiseerde bedrijf Van Heur Transport overgenomen. In hetzelfde jaar werd een vestiging in Engeland opgericht en nam Van den Bosch Transporten Silo-Tank in Gunskirchen over, waarmee een Oostenrijkse en Hongaarse vestiging werden toegevoegd.

In de jaren die volgden verschoof de focus in toenemende mate naar intermodaal transport: een combinatie van transport per weg, per water en per spoor. In 2010 was het aandeel intermodaal transport voor het eerst groter dan het aandeel wegtransport. In 2014 vierde Van den Bosch Transporten haar 50-jarig jubileum.

In 2015 werd de eerste niet-Europese vestiging geopend, namelijk Van den Bosch DMCC in Dubai. Vanuit deze vestiging worden de containertransporten binnen de EMEA-regio (Europa, Afrika en Midden-Oosten) gecoördineerd.

In 2016 heeft Van den Bosch Transporten een joint venture gesloten met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Aspen International. Dat heeft geresulteerd in de eerste Afrikaanse vestiging, namelijk Aspen International in Kaapstad. In 2016 werd een tweede Afrikaanse vestiging geopend in de haven van Tema, Ghana, waar een tankreiniging werd geopend.

In 2017 heeft Peter van den Bosch de leiding overgedragen aan Rico Daandels. De voormalig CFO van Van den Bosch Transporten bekleedt voortaan de functie CEO. Peter van den Bosch is nog steeds eigenaar van de onderneming.

Heden

Bestand:Van den Bosch Transporte.jpg
Vrachtwagen Van den Bosch

Het bedrijf specialiseert zich in droge en vloeibare bulktransporten voor de levensmiddelen- en chemische industrie. Dit geschiedt door middel van silo-opleggers, silo-containers, tankopleggers, tankcontainers en flexitanks. Vestigingen zijn er in Nederland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Hongarije. Tevens heeft Van den Bosch Transporten een drietal vestigingen buiten Europa, namelijk in Dubai, Kaapstad en Tema (Ghana).

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Van den Bosch uit Erp wil ‘digitale revolutie’ en zet eigen kenniscentra op Kirsten Rietbergen, nieuwsbericht op (Brabants_Dagblad), 13 oktober 2020.
  2. º Kortom, De Volkskrant, 27 december 1988, via Delpher
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow