Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Valter Longo

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 10 sep 2019 om 16:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Valter Longo''' (Genua, Italië, 9 oktober 1967) is een Italiaans-Amerikaanse gerontoloog. ==Leven== Longo groeide op in Ligurië en Calabrië e...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valter Longo (Genua, Italië, 9 oktober 1967) is een Italiaans-Amerikaanse gerontoloog.

Leven

Longo groeide op in Ligurië en Calabrië en emigreerde op 16-jarige leeftijd naar Chicago in de VS om rockgitarist te worden. Hij stelde vast dat familieleden in de VS meer aan hart- en vaatziekten leden, iets wat bij de familie in Italië niet voorkwam. Toen hij vaststelde dat zo weinig bekend is over het verouderingsproces, besloot hij voedingswetenschappen en biochemie te gaan studeren. Hij studeerde biochemie aan de Universiteit van Noord-Texas. In 1992 vervoegde hij het laboratorium van Roy Walford, de pionier van de caloriebeperking aan de UCLA, waar hij onderzoek deed naar de veroudering van het immuunsysteem en de caloriebeperking. Hij promoveerde in 1997 aan de UCLA op een proefschrift over antioxidatieve enzymen en anti-aging genen.

Onderzoek en onderwijs

Longo is hoogleraar gerontologie en biowetenschappen en directeur van het Institute of Longevity van de School of Gerontology van de University of Southern California, Los Angeles (UCLA). Tevens directeur van het Oncologisch Laboratorium van het Instituut voor Moleculaire Oncologie (IFOM) van de Italiaanse Stichting voor Kankeronderzoek. Hij doet specifiek onderzoek op het gebied van caloriebeperking en vasten. Valter Longo heeft het Fasting Mimicking Diet (FMD) (Vastennabootsend Dieet) ontwikkeld, een vastendieet dat de voordelen van therapeutisch vasten integreert in het dagelijks leven. Longo is de auteur van het boek Eet jezelf jong waarin hij zijn dieet beschrijft.