Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

VGT Cursus

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 29 nov 2020 om 21:16 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=VGT_Cursus&oldid=57534160 14 nov 2020 84.31.91.201 14 nov 2020 Avicenna94)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VGT Cursus is een Nederlands medisch onderwijsbedrijf dat op 1 september 2018 is opgericht door artsen Ali Talib en Bashar Razoki en dat zich primair richt op geneeskundestudenten.

Geschiedenis

VGT Cursus werd opgericht om geneeskundestudenten voor te bereiden op de interfacultaire voortgangstoets Geneeskunde (iVTG). Dit is een kennistoets die vrijwel alle studenten geneeskunde in Nederland viermaal per jaar moeten maken, met als doel het peilen van het kennisniveau gedurende de studie. Bepaalde themata die bij uitstek belangrijk zijn in de klinische praktijk, bijvoorbeeld de werking en bijwerkingen van diuretica ('plasmedicatie'), komen vaak terug in de iVTG.

In 2018 schreven de oprichters, die jaren elkaars huisgenoot waren, een handboek waarin de vaakst terugkerende themata van de iVTG kordaat worden uitgelegd. Dit handboek telde circa 200 bladzijden. Hiernaast ontwikkelden zij klassikale lessen, bestaande uit drie sessies van drie uur, die zich richten op het in een hoog tempo en op interactieve wijze herhalen van medische kennis. Later werd nog een derde element toegevoegd, namelijk online E-learning, bestaande uit interactieve vragen die de voortgangstoets simuleren.

In het voorjaar van 2019 breidde de VGT Cursus zich landelijk uit, zodat er docenten werkzaam waren aan de medische faculteiten van Maastricht, Amsterdam, Nijmegen, Leiden en Groningen.

In september 2020 lanceerde VGT Cursus een nieuw product, genaamd 'Geneeskundevragen.nl', een online dienst die zich richt op het voorbereiden van geneeskundestudenten op de klinische praktijk. Geneeskundevragen.nl werd gecreëerd door circa 30 redacteurs, onder het hoofdredacteurschap van Bernd Vermorken en onder kwaliteitstoezicht van medisch specialisten en arts-assistenten. De illustraties worden verzorgd door Medisch illustrator Daan Janssen.

Naam van het bedrijf

Feitelijk wordt de voortgangstoets afgekort als 'iVTG'. Niettemin wordt deze toets door geneeskundestudenten doorgaans 'de VGT' genoemd. Vandaar de naam 'VGT Cursus'.

Producten

Bestand:VGT Handboek.jpg
De vierde druk van het VGT Handboek.

Per november 2020 biedt VGT Cursus de volgende producten en/of diensten aan:

  • De VGT Cursus. Een cursus die voorbereiding levert op de iVTG en bestaat uit:
    • Klassikale lessen. Deze lessen zijn gericht op het in rap tempo herhalen van de belangrijkste materie. Ze bestaan uit drie sessies van drie uur (fysiek) of twee sessies van drie uur (online) en worden verzorgd door geneeskundestudenten die bovengemiddeld presteren op de iVTG.
    • Het VGT Handboek. Dit handboek biedt extra verdieping bovenop de klassikale lessen en is gerangschikt naar de onderdelen van de iVTG.
    • E-learning. Om de situatie in de voortgangstoets na te bootsen, heeft VGT Cursus een vragendatabank ontwikkeld, waar cursisten een jaar lang toegang toe blijven houden.
  • Geneeskundevragen.nl. Een online dienst die studenten voorbereidt op de klinische praktijk. Geneeskundevragen.nl bestaat uit duizenden vragen met uitleg en illustraties. Gebruikers kunnen zich aanmelden via een maand-, halfjaar- of jaarpakket. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een onbeperkt pakket aan te schaffen.