Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Uitwiskeling

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 8 jan 2017 om 13:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitwiskeling,jaargang 32/4. Hherfstnummer 2016

Uitwiskeling is een Nederlandstalig tijdschrift (uitgegeven in Vlaanderen) voor wiskundeleraren uit het secundair onderwijs. De naam van het tijdschrift is een samentrekking van de woorden wiskunde en uitwisselen. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar.

Geschiedenis en samenwerkingsverbanden

Het eerste nummer verscheen in oktober 1984. In deze periode evolueerde het wiskundeonderwijs van 'moderne wiskunde' naar meer 'realistische wiskunde'. Het tijdschrift leverde toen een eerste bijdrage aan het aanbrengen van wiskundige begrippen vanuit toepassingen. De nadruk ligt momenteel ook op het tegelijkertijd en gradueel opbouwen van het abstractieniveau.

De ideeën die Uitwiskeling ontwikkelt, worden getoetst door samenwerking met andere (vak)didactische organisaties in Wallonië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daarvoor neemt Uitwiskeling o.a. deel aan een jaarlijkse bijeenkomst in een samenwerkingsverband van Lage Landen, met het Freudenthalinstituut (Universiteit Utrecht), het Institut de Recherche sur l’Enseignement des Mathématiques (IREM) van Lille, de Groupe d’Enseignement Mathématique van Louvain-la-Neuve (GEM) en de Universiteit van Wuppertal.

Rubrieken

Elk nummer bestaat uit vier vaste rubrieken. Het Redactioneel is een cursiefje waarbij de redactie een standpunt inneemt tegenover actuele evoluties in het wiskundeonderwijs. Vervolgens is er de rubriek Spinnenweb waar kortere bijdragen van lezers of redactieleden ruimte krijgen. Het tijdschrift is opgebouwd rond een ruimer thema-artikel Onder de loep waarin een actueel wiskunde-onderwerp grondiger wordt uitgediept. Tot slot is er de Bibwijzer. Hierin staan verwijzingen naar en besprekingen van artikels, boeken of online materiaal.

Redactie

De redactie bestond in 1984 uit pas afgestudeerde wiskundigen en een docent wiskundedidactiek van de Katholiek Universiteit Leuven. Momenteel zijn er ook links naar de andere Vlaamse universiteiten en hogescholen. De meeste redactieleden geven les in het secundair onderwijs. De overigen doceren aan een lerarenopleiding van een universiteit-hogeschool-associatie. Alle redactieleden zijn vrijwilligers die hun ervaringen willen delen met andere wiskundeleerkrachten.

Visie

Het tijdschrift wil dicht bij de lespraktijk blijven en wil een aantal ideeën delen met andere leraars: de leerlingen actief wiskunde laten ontdekken, wiskunde aanbrengen vanuit problemen en toepassingen, wiskunde als menselijk cultuurproduct. De nadruk ligt op concreet lesmateriaal voor wiskundelessen. Op de website van Uitwiskeling kan een leraar de werkteksten uit het nummer vrij downloaden voor eigen gebruik.

Zie ook

Linken

Bronnen

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow