Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Uitwiskeling

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 28 nov 2016 om 14:08 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Uitwiskeling&oldid=48070445 Iguanodon67 14 nov 2016)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Uitwiskeling is een Nederlandstalig tijdschrift (uitgegeven in Vlaanderen) voor wiskundeleraren in het secundair onderwijs. De naam van het tijdschrift is een samentrekking van de woorden 'wiskunde' en 'uitwisselen'.

Historie

Het eerste nummer verscheen in oktober 1984. Dit is rond de periode dat het wiskundeonderwijs evolueerde van 'moderne wiskunde' naar meer 'realistische wiskunde'. Het tijdschrift leverde een bijdrage in 'hoe de realistische component betekenis kan krijgen in wiskundelessen' en het 'abstractieniveau daarbij gradueel kan opgebouwd worden'.

Ook nu nog wordt er kritisch naar wiskundeonderwijs gekeken en gezocht hoe het wiskundeonderwijs verbeterd kan worden. In Nederland is er het Freudenthal Instituut dat onderzoek doet naar goed wiskundeonderwijs. In Vlaanderen voorziet de overheid niet in zo'n organisatie. Wiskundeleerkrachten kunnen enkel terugvallen op kleinschalige eigen intiatieven. Uitwiskeling is zo een initiatief.

Ontwikkelde ideeën worden afgetoetst door samenwerking met andere (vak)didactische organisaties in Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duitsland… Daarvoor neemt Uitwiskeling o.a. deel aan een jaarlijkse bijeenkomst in een samenwerkingsverband van Lage Landen, met het Freudenthalinstituut (Universiteit Utrecht), het Institut de Recherche sur l’Enseignement des Mathématiques (IREM) van Lille, de Groupe d’Enseignement Mathématique van Louvain-la-Neuve (GEM) en de Universiteit van Wuppertal.

Formule

Elk nummer bestaat uit verschillende rubrieken. Het Redactioneel is een cursiefje waarbij de redactie een standpunt inneemt tegenover actuele evoluties in het wiskundeonderwijs. Daarnaast is er de rubriek Spinnenweb waar kortere bijdragen van lezers of redactieleden ruimte krijgen. In elk nummer is er een ruimer thema-artikel Onder de loep. In deze rubriek wordt een wiskunde-onderwerp grondiger uitgediept. Tot slot is er ook de Bibwijzer waarin je verwijzingen naar en besprekingen van artikels, boeken of online materiaal kan terugvinden. Elk seizoen verschijnt er een nieuw nummer.

Redactie

De redactie bestond oorspronkelijk uit pas afgestudeerde wiskundigen en een docent wiskundedidactiek van de KU Leuven. Drie van de tien huidige redactieleden waren er bij de start al bij. De meeste redactieleden geven zelf wiskundeles in het secundair onderwijs. Enkele redactieleden doceren aan de lerarenopleiding. Alle redactieleden zijn vrijwilligers die in hun vrije tijd, tijd maken om hun ervaringen te delen met andere wiskundeleerkrachten.

Visie

Het tijdschrift wil dicht bij de lespraktijk blijven en een aantal ideeën delen met andere leraars: de leerlingen actief wiskunde laten ontdekken; wiskunde aanbrengen vanuit problemen en toepassingen; wiskunde als menselijk cultuurproduct... De meeste teksten worden door de redactieleden zelf geschreven. De nadruk ligt op concreet lesmateriaal voor wiskundelessen. Op de website van Uitwiskeling kan je als leraar de werkteksten uit het nummer vrij downloaden voor eigen gebruik.

Link

Bronnen