Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ubbo Emmius-lezing

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 30 sep 2019 om 10:25 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ubbo_Emmius-lezing&oldid=54601623 16 sep 2019 ‎ Ouiger 16 sep 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Ubbo Emmius-lezing is een jaarlijkse lezing in de Nieuwe Kerk te Groningen. Elke editie bespreken twee spreker vanuit hun perspectief hun licht komen schijnen. De lezing heeft daarbij een nadruk op literaire en historische invalshoeken. De geschiedenis van zowel de stad als de provincie Groningen staan daarbij in het bijzonder in de aandacht. De lezing vindt elk jaar plaats op de laatste woensdag van september.

De Ubbo Emmius-lezing is genoemd naar Ubbo Emmius (1547-1625), de eerste rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. De gelijknamige stichting die de lezing elk jaar organiseert werd op 18 december 2018 opgericht. Jaarlijks verzorgt de stichting een leerzame lezing met betrekking tot actuele en historische thema’s rondom de stad en provincie Groningen. Door twee sprekers uit te nodigen zullen verschillend onderwerpen vanuit een historisch-literair perspectief worden aangesneden

Op 26 september 2018 vond de eerste editie van de lezing plaats die met 350 bezoekers direct een succes was. Het thema van deze editie was ontheemding en heimwee in het Nederland van de slavernij. Als eerste spreker sprak Arthur Japin over zijn succesvolle debuutroman De zwarte met het witte hart. Vervolgens legde Egge Knol de link met Groningen via mooie verhalen over de steenrijke Jan Albert Sichterman (1692-1764), ook wel bekend als de ‘Koning van Groningen’.

Op 25 september 2019 zal de tweede editie van de lezing plaatsvinden. Hierbij staat het thema 'Niet te stoppen vooruitgang' centraal. Als eerste spreker zal Thomas Rosenboom spreken over zijn romans De Nieuwe Man en Publieke Werken. In beide werken staat de industrialisatie van Noord-Nederland centraal. Als tweede spreker zal Beno Hofman vertellen over de invloedrijke familie Scholten. Het Scholten-concern speelde als eerste industriële multinational een belangrijke rol in de sociaal-culturele en economische ontwikkeling van Groningen.