Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tweka

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 18 jan 2019 om 10:35 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tweka&oldid=52962621 9 jan 2019)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Tweka is een Nederlands modemerk en -bedrijf dat al ruim 100 jaar zwemkleding voor zowel mannen als vrouwen ontwerpt, produceert en verkoopt. In 2016 werd in Nederland het bestaan van 100 jaar badmode gevierd. Het merk maakt tegenwoordig onderdeel uit van het portfolio van L. ten Cate.

Geschiedenis

Oprichter Jacques de Heer introduceerde in 1916 het modemerk Tweka in Nederland. De naam Tweka - verwijzend naar twee K's ('Twee-Ka') - staat voor kwaliteit en kleur, tot op de dag van vandaag belangrijke waarden voor het merk. Qua design maakte Tweka een hele ontwikkeling door:

Jaren 20

In de beginjaren was het vooral belangrijk om niet te bruin te worden, om zo het onderscheid tussen buiten werkende arbeiders te benadrukken. Het design van badkleding werd daarop aangepast: lange broeken tot aan de enkels, shirts met lange mouwen en waar mogelijk uitgevoerd met een muts tegen de zon. Doordat de zwemkleding werd gemaakt van wol, veranderde het design in de jaren 20. Het tweedelige pak was te zwaar en zakte af door het gewicht van het water. Tweka ontwikkelde daarom een badpak uit één geheel, met kortere broekspijpen. Ook werd de export naar omringende landen opgestart: België, Duitsland, Indonesië en de Scandinavische landen.

Jaren 30

Halverwege de jaren ’30 was zwemmen voornamelijk een sport voor de elite. Tweka wierp zich op om de sport toegankelijk te maken voor iedereen en besloot instructieboekjes uit te brengen over zwemtechnieken.

Jaren 40

In de jaren 40 wordt door de Franse ingenieur en ontwerper Louis Réard een nieuwe ontwikkeling geïntroduceerd: de bikini. Het omstreden badpak stuit op weerstand en geen model wil het mode-item aantrekken. Door de inzet van naaktdanseres Micheline Berdarine vindt het kledingstuk toch zijn weg naar het grote publiek en besluit ook Tweka om de nieuwe vorm van badmode op te nemen in de collectie. Ook wordt het wollen tricot verdrongen door Lastex, een vrij dikke, maar elastische kunstvezel, en Helanca. In 1948 kreeg Tweka ook een nieuwe directeur. Oprichter Jacques de Heer kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn zoon Loet volgde hem op en was tot 1975 directeur van Tweka.

Jaren 50

Na de oorlog stijgt in met name de Verenigde Staten de populariteit van badpakken en dat zorgt ervoor dat ook het design verder doorontwikkeld wordt. Ook bij Tweka leidt die ontwikkeling tot meer aangesloten badkleding op het lichaam en een lagere uitsnijding op de rug.

Jaren 60 en 70

De jaren 60 en jaren 70 drukken door de vrijere maatschappij nog meer een stempel op het ontwerp: vollere borsten en een smalle taille door korsetten en baleinen in de jaren 60, en monokini’s en strapless badpakken in de jaren 70. Doordat steeds meer mensen hun vrije tijd doorbrengen in subtropische zwembaden en op het strand, is bruin worden de nieuwe trend.

Tweka opende in 1972 een atelier in Tunesië. Niet lang daarna verplaatste Tweka de gehele productie naar lagelonenlanden. Het grootste deel van de collecties wordt nu geproduceerd in China.

Jaren 80 tot nu

Het merk Tweka bleef tot 1981 actief in Geldrop. De fabriek werd in 1982 overgeplaatst naar Nuenen. L. ten Cate adopteerde in 1997 badmodemerk Tweka en voegde het aan haar portfolio toe. In 2015 werd L. ten Cate overgenomen door investeringsmaatschappij Antea Groep. Onder leiding van CEO Jeroen van Douveren wordt vanuit de hoofdvestiging in Geesteren de productie en distributie aangestuurd. Inmiddels heeft Tweka ruim 1.000 verkooppunten in Nederland, België en Duitsland.

Het hoofdkantoor van Tweka is nu gevestigd in Geesteren (Overijssel).

Externe links