Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tweede brief van Paulus aan Timoteüs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
rel=nofollow

De Tweede brief van Paulus aan Timoteüs (vaak kortweg 2 Timoteüs genoemd) is een boek in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Het is een brief van Paulus aan Timoteüs. De brief telt 4 hoofdstukken en werd geschreven in het Koinè-Grieks.

Zie ook Auteurschap van de brieven van Paulus

Deze brief werd vermoedelijk een jaar na de vorige geschreven, en werd door de hand van Tychicus verzonden. Zie ook de opmerkingen over ontstaan in de eerste brief van Paulus aan Timoteüs.

De brief bevat een aansporing aan zijn "zoon" Timoteüs, vanuit Rome, waar hij voor de tweede keer gevangen zit. Tychicus is de drager van de brief. In de brief spoort Paulus Timoteüs aan voor de winter bij hem te komen, en Markus (vermoedelijk Johannes Markus) mee te brengen. Hij vermoedt dat zijn einde nadert (2 Tim. 4:6) en spoort Timotheus aan standvastig te blijven onder de vervolging (1:6-15).

Volgens Hebreeën 13:23 werd Timoteüs gevangengezet en vrijgelaten, maar uit de context is niet duidelijk of dit te Rome was.

Zie ook: Brieven van Paulus (de andere brieven van Paulus).

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow