Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Turbine: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''turbine''' is een machine die de stromingsenergie van een vloeistof of gas omzet in mechanische energie door middel van een roterend schoepensysteem. Deze mechanische energie kan gebruikt worden om een elektrische generator aan te drijven.<ref>Winkler Prins Technische Encyclopedie, Elsevier 1978, artikel Turbine</ref><ref>K Blok, E Nieuwlaar, Introduction to Energy analysis, hoofdstuk 5, Routledge New York 2017</ref>
+
Een '''turbine''' is een machine die de stromingsenergie van een vloeistof of gas omzet in mechanische energie door middel van een roterend schoepensysteem. Deze mechanische energie kan gebruikt worden om een elektrische generator aan te drijven.<ref>Encyclopaedia Britannica 15th ed., 1992, vol.18, Energy Conversion, section Turbines</ref>
  
Vroege voorbeelden van turbines zijn [[windmolen]]s en [[Watermolen (door water aangedreven molen)|watermolens]]. Bij een moderne windmolen, een [[windturbine]] die elektriciteit genereert, stroomt de lucht deels om de rotor heen waardoor de windenergie voor hooguit 50% omgezet wordt in elektriciteit. Daarentegen wordt in een moderne [[waterkracht]] centrale het water uit een hooggelegen meer door een buis naar de turbine geleid waar het in gerichte stralen onder hoge druk de rotor aandrijft; het rendement kan dan meer dan 90% zijn.
+
Vroege voorbeelden van turbines zijn [[windmolen]]s en [[Watermolen (door water aangedreven molen)|watermolens]]. Bij een moderne windmolen, een [[windturbine]] die elektriciteit genereert, stroomt de lucht deels om de rotor heen waardoor de windenergie voor hooguit 50% omgezet wordt in elektriciteit. Daarentegen wordt in een moderne [[waterkracht]] centrale het water uit een hooggelegen meer door een buis naar de turbine geleid. In de '''Pelton''' turbine wordt het water onder hoge druk door een spuitmond geperst; de gerichte waterstraal drijft de rotor aan. De '''Francis''' turbine heeft een spiraalvormige behuizing zodat het water in een wervelstroom de rotor aandrijft. Het rendement van deze waterturbines kan meer dan 90% zijn.
  
 
Bij een moderne '''stoomturbine''' wordt de stoom tegen een rij rotorschoepen geleid, die de stoom maximaal van richting verandert. Vervolgens gaat de stoom langs een rij statorschoepen waar hij weer omdraait van richting naar de volgende rij rotorschoepen. Dit proces blijft zich herhalen tot de stoom maximaal is geëxpandeerd. De omzetting van de stoomwarmte in elektriciteit is thermodynamisch beperkt tot ca 40%.
 
Bij een moderne '''stoomturbine''' wordt de stoom tegen een rij rotorschoepen geleid, die de stoom maximaal van richting verandert. Vervolgens gaat de stoom langs een rij statorschoepen waar hij weer omdraait van richting naar de volgende rij rotorschoepen. Dit proces blijft zich herhalen tot de stoom maximaal is geëxpandeerd. De omzetting van de stoomwarmte in elektriciteit is thermodynamisch beperkt tot ca 40%.

Versie van 18 okt 2019 om 17:30

Een turbine is een machine die de stromingsenergie van een vloeistof of gas omzet in mechanische energie door middel van een roterend schoepensysteem. Deze mechanische energie kan gebruikt worden om een elektrische generator aan te drijven.[1]

Vroege voorbeelden van turbines zijn windmolens en watermolens. Bij een moderne windmolen, een windturbine die elektriciteit genereert, stroomt de lucht deels om de rotor heen waardoor de windenergie voor hooguit 50% omgezet wordt in elektriciteit. Daarentegen wordt in een moderne waterkracht centrale het water uit een hooggelegen meer door een buis naar de turbine geleid. In de Pelton turbine wordt het water onder hoge druk door een spuitmond geperst; de gerichte waterstraal drijft de rotor aan. De Francis turbine heeft een spiraalvormige behuizing zodat het water in een wervelstroom de rotor aandrijft. Het rendement van deze waterturbines kan meer dan 90% zijn.

Bij een moderne stoomturbine wordt de stoom tegen een rij rotorschoepen geleid, die de stoom maximaal van richting verandert. Vervolgens gaat de stoom langs een rij statorschoepen waar hij weer omdraait van richting naar de volgende rij rotorschoepen. Dit proces blijft zich herhalen tot de stoom maximaal is geëxpandeerd. De omzetting van de stoomwarmte in elektriciteit is thermodynamisch beperkt tot ca 40%.

Een gasturbine bestaat uit drie hoofdonderdelen, de compressor, de verbrandingskamer en de turbine. De compressor verhoogt de druk van de aangezogen lucht. In de verbrandingskamer wordt brandstof in de gecomprimeerde lucht gespoten. Het ontstane hete gas expandeert in de turbine. De turbine drijft de compressor aan en het overschot aan vermogen wordt geleverd aan de uitgaande as. Het rendement is ook hier thermodynamisch beperkt tot ca 40%. Vliegtuig straalmotoren zijn gasturbines zonder uitgaande as.

Een stoom- en gasturbine of afgekort STEG-centrale is een elektriciteitscentrale waarbij de restwarmte van de gasturbine een stoomturbine aangedrijft. Zo wordt een rendement van 60% gehaald.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Encyclopaedia Britannica 15th ed., 1992, vol.18, Energy Conversion, section Turbines