Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Track (zoekmachine)

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 31 jan 2014 om 09:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Track was een Nederlandse zoekmachine.

Het begon in 1996 onder leiding van Toine Verheul van het bedrijfje Radar Internet in samenwerking met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en van de Katholieke Universiteit Brabant (tegenwoordig Universiteit van Tilburg). De software hiervan werd geschreven door Robert Brouwer, Pim van Pelt, Frank Scheelen en Rob de Wit.

In oktober 1997 toonde Wegener Arcade belangstelling voor dit bedrijf waarna ze Track overnamen en Verheul directeur Wegener Online Publishing (later Wegener eMedia) werd. In december 1999 werd WiseGuys Internet opgericht met Scheelen en De Wit in de directie.

Op 2 januari 2001 kondigde Verheul aan dat hij zou overstappen van Wegener eMedia naar WiseGuys Internet. Dit bedrijf lanceerde in 2002 de zoekmachine Kobala. Tegenwoordig geeft Track dezelfde zoekresultaten als Kobala.[1] Op de pagina voor het aanmelden van een nieuwe site bij Track stond: „U kunt uw website op laten nemen in de zoekdienst van Track door uw website aan te melden bij Kobala. Kobala verzorgt de zoektechnologie achter Track.”

Later besloot Track „Uit oogpunt van volledigheid ... om de eigen index te gaan koppelen aan de index van DMOZ. Dit is een zogenoemde Open Directory index, die geheel kosteloos wordt bijgehouden door veel vrijwilligers. Doel is om wereldwijd de meest volledige index van het internet te maken, zonder commercieel belang.”[2]

Externe link

Verwijzingen

rel=nofollow