Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Toren Q

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 apr 2021 om 14:42 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Toren_Q&oldid=58645524 5 apr 2021 Jc-amsterdam 5 apr 2021)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:TorenQ voorzijde 1.jpg
Voorzijde TorenQ aan het Rietveld Schröderpad

TorenQ is een appartementsgebouw in Amsterdam in de buurt Oostoever, ook wel bekend onder de naam 'Gebouw Robert Fruin'. Het gebouw is ontworpen door Duinker Van der Torre samenwerkende architecten.

Het middelhoge gebouw heeft 10 verdiepingen en bestaat uit 27 appartementen en een penthouse. Het complex heeft een eigen afgesloten parkeerplaats en bergingen op de begane grond.

De naam TorenQ wordt ontleend aan het feit dat het gebouw op het kadastrale blok Q is gebouwd.

Locatie

TorenQ bevindt zich in Amsterdam Nieuw-West in de buurt Oostoever nabij Metrostation Postjesweg aan het Rietveld Schröderpad naast de Robert Fruinlaan. De globale ligging is tussen de Sloterplas en het Rembrandtpark.

De postcode van het complex is 1064WX[1].

Architectuur

Architectenbureau Duinker Van der Torre ontwierp het plangebied Tuindorp op het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering in Slotervaart.[2] Dit ontwerp omvat ook het complex TorenQ gebouwd door UBA Bouw B.V. in opdracht van Eigen Haard. Het gebouw dateert van 1998.

Bestand:TorenQ metrozijde.jpg
Metrozijde TorenQ

De paraboolvormige toren is een verwijzing naar de voormalige bestemming van het terrein. Dit komt vooral tot uiting aan de metrozijde van het gebouw. Deze moeilijk te realiseren vorm in beton is een referentie naar de bezinkingstonnen die vroeger in het zuiveringspark stonden.

Naast de vorm heeft de opzet van het gebouw ook een functie: de woontoren is met de 'dove achterkant' gesloten richting de metro en open naar de Sloterplas. [3]

De gebogen betonnen schilelementen kenmerken zich door openingen waarbinnen de muren een herhalend kleurenpatroon (rood-groen-blauw) hebben en welke 's avonds verlicht zijn. Dit kleurenpatroon wordt toegepast in verschillende details in het gebouw.

De unieke vorm van de woontoren zorgt ervoor dat de appartementen geen standaard indeling en vorm hebben gekregen. De appartementen openen zich naar buiten toe volgens raaklijnen die samenkomen in een denkbeeldig punt buiten het gebouw.

Bestand:TorenQ plattegrond met raaklijnen.png
Plattegrond met samenkomende raaklijnen
Bestand:TorenQ zijnaanzicht.jpg
Paraboolvorm in zijaanzicht



Geveldetails aan de Sloterplaszijde zijn ook elders in de wijk te vinden, in het bijzonder het patroon op de horizontale geveldelen keert op andere panden terug.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow