Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Titicacameer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Het ligt op de grens tussen Peru en Bolivia in de Andes op een hoogte van ongeveer 3.812 meter boven zeeniveau. Het Titicacameer heeft niet alleen een indrukwekkende natuurlijke omgeving, maar het herbergt ook een rijke geschiedenis en cultuur, vooral met betrekking tot de inheemse volkeren die langs de oevers wonen.

Algemene Informatie

  • Het Titicacameer heeft een oppervlakte van ongeveer 8.372 vierkante kilometer en strekt zich uit over ongeveer 190 kilometer in lengte.
  • Het meer heeft een maximale diepte van ongeveer 281 meter.
  • Het Titicacameer herbergt verschillende eilanden, waarvan de bekendste de Uros-eilanden zijn, die kunstmatig zijn gemaakt van riet.

Geschiedenis

Het Titicacameer wordt beschouwd als een heilige plaats in de Inca-cultuur, met legendes die het verbinden met de oorsprong van de Inca-beschaving. Op de eilanden in het meer zijn archeologische overblijfselen gevonden, waaronder tempels en terrassen, die getuigen van oude beschavingen.

Inheemse Volkeren

  • De Uros-mensen leven op drijvende eilanden gemaakt van riet. Ze handhaven hun traditionele levensstijl en ambachten.
  • Het eiland Taquile staat bekend om zijn inheemse bevolking die beroemd is om hun textielkunst en weeftradities.

Toerisme

Het Titicacameer trekt jaarlijks veel toeristen vanwege zijn unieke geografie, cultuur en traditionele gemeenschappen.,Bezoekers kunnen boottochten maken om verschillende eilanden te verkennen, waaronder de drijvende Uros-eilanden.

Milieu-uitdagingen

Het meer staat bloot aan milieuproblemen zoals vervuiling en afval, waardoor er inspanningen worden geleverd om het ecosysteem te behouden. De impact van klimaatverandering, waaronder veranderingen in neerslagpatronen en smeltende gletsjers, heeft gevolgen voor het Titicacameer.

Externe links

15°50′11″S, 69°20′19″W