Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Thuiswinkelen

Uit Wikisage
Versie door Frusti (overleg | bijdragen) op 9 feb 2010 om 12:27 (Bron: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Thuiswinkelen&oldid=16985806)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thuiswinkelen of homeshopping is het kopen van producten via de tv of het internet. Het thuiswinkelen van voor het televisietijdperk ging per postorder.

Geschiedenis

De Amerikaan Ron Popeil (1935) wordt vaak als de uitvinder van de thuiswinkel-tv gezien. In de jaren '60 vond hij een groentesnijder genaamd de Vegomatic uit. Nu was deze zo efficiënt dat het voor verkopers erg onpraktisch werd om steeds al die groenten mee te nemen. De oplossing was het op video opnemen van de demonstraties. Vanaf daar was het maar een kleine stap om deze ook op tv uit te zenden.

Televisie

Een thuiswinkelprogramma of infomercial (een samentrekking van informatie en commercial (reclame) duurt meestal een half uur en wordt vaak 's nachts en 's ochtends vroeg uitgezonden omdat dan de zendtijd het goedkoopst is. Het doel is het aanprijzen van een product dat de kijkers telefonisch kunnen bestellen. Er zijn ook speciale thuiswinkelzenders die 24 uur per dag dergelijke programma's uitzenden.

In Europa

Nederland en België maakten begin jaren '90 kennis met deze vorm van reclame. De met Amerikaanse accenten in het Nederlands nagesynchroniseerde programma's die het bedrijf WIS met name op RTL 5 uitzond zijn nog steeds bekend en dan vooral de show Amazing Discoveries gepresenteerd door Mike Levey (1948-2003). De voormalige marktleider in Nederland was het in 1993 opgerichte Tel Sell uit Almere. Het zond per week ruim 140 uur aan infomercials uit op de bekende commerciële zenders. Sinds 2002 heeft Tel Sell ook zijn eigen televisiezender. Het bedrijf verkoopt vooral fitnessapparaten, beauty-producten en zaken voor in het huishouden. In januari 2008 is Tel Sell failliet gegaan, ze hadden een belastingschuld van meer dan € 500.000.

Thuiswinkelen op internet

Met de opkomst van het internet in de jaren '90 verschenen ook de eerste internetwinkels als een soort digitale catalogus waaruit men kan bestellen. Vooral het kopen van boeken, cd's en dvd's via internet is populair, maar ook het kopen van hardware, kleding, het boeken van reizen en het afsluiten van verzekeringen is sterk in opkomst. In 2007 kocht de Nederlandse consument voor 4 miljard euro via internet.[1].

Uit het onderzoek blijkt dat bij 40% van de online aankopen wel eens iets mis gaat bij de bestelling, levering of betaling. Van de 7,3 miljoen Nederlandse online consumenten in 2007 zijn er bijna drie miljoen die door ergernissen, fouten en gebrekkige service overwegen over te stappen naar een andere webwinkel. Er is minder loyaliteit naar webwinkels dan naar reguliere winkels, goede service is daarom van cruciaal belang. [2]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow