Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

The People's Almanac

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The People's Almanac is een Amerikaans naslagwerk.

De Volksalmanak

The People's Almanac I is de eerste (1480 pagina's dundruk!) van een serie naslagwerken, volgepakt met nuttige en schijnbaar onnutte kennis, trivia kortom, die vanaf 1975 door David Wallechinsky en zijn vader, de Amerikaanse auteur Irving Wallace (1916-1990) werd gepubliceerd, onder het motto van Jean de La Bruyère (1645-1696) "Het tegenovergestelde van wat algemeen voor waar wordt aangenomen is vaak de waarheid", waarvan het artikel, onder het lemma Assassinations, over de moord op John F. Kennedy (pag. 597), een sprekend voorbeeld is, omdat het, ver voordat de gangbare versie door de film JFK in twijfel werd getrokken, een veel waarschijnlijker lezing van de achtergronden en ware motieven van de moord schetst, in een overtuigend artikel van de redacteuren Bill Carero en Rusty Rhodes.

De titel van het boek, De Volksalmanak, dekt de lading in zoverre, dat er een olympische poging wordt gedaan om tussen alle trivia door, ook onwelkome of onaangename waarheden met het gewone volk te delen, of deze nu van politieke of libertijnse aard zijn, waardoor de auteurs in de VS uiteraard als 'liberals', dus in de 'linkse hoek' werden weggezet, die echter niet schroomden het boek een evenzeer dubbelzinnige, als provocerende titel te geven in de, door de Vietnam-oorlog gepolariseerde, samenleving van de VS van de jaren 70 van de 20e eeuw, de tijd waar er nog sprake was van een 'Volkspolitie' in de communistische DDR naast een 'Volkswagen' in het buurland, de Bondsrepubliek Duitsland.

De drie delen van de People's Almanac en hun vervolg, de serie The Book of Lists, eveneens van Wallechinsky en Wallace, worden algemeen beschouwd als voorlopers van gedemocratiseerde en toegankelijke naslagwerken zoals Wikipedia.[bron?]

The Book of Lists

De vierdelige serie The Book of Lists is ongetwijfeld de voorloper van een onnoemelijke hoeveelheid 'lijstjes', die al of niet gebundeld, in de jaren na de eerste publicatie in 1977 furore maakten. Denk daarbij niet aan een Top-100 Aller Tijden, maar aan de rubriek Lijstjes, zoals regelmatig gepubliceerd in het dagblad Het Parool.

Maar het origineel wist ook van wanten, met lijstjes als:

  • "Beroemde mensen overleden onder het neuken"
  • "Slechtste plekken om te liften"
  • "Door Ronald Reagan verkeerd geciteerde mensen"
  • "Hondenrassen die mensen het meest en het minst bijten"

Trivia

  • Toen David Wallace stamboomonderzoek deed naar zijn familie, kwam hij erachter dat een Amerikaanse immigratie-ambtenaar de Poolse familienaam van zijn voorvader eigenhandig verengelst had tot 'Wallace', waarop David uit ergernis daarover zijn achternaam officieel liet wijzigen in 'Wallechinsky'.
  • De eerste uitgave van The Book of Lists uit 1977, werd jarenlang door sommige bibliotheken, en in delen van de VS, in de ban gedaan, omdat er een lijstje met nogal expliciete beschrijvingen van seksuele standjes in voorkomt.
  • Het woord 'Almanak' wordt algemeen beschouwd als van (Spaans-)Arabische oorsprong, en zou komen van al Manah = de zonnewijzer. Het is later 'kalender' gaan betekenen, eerst in de betekenis als van een opeenvolging van dagen, dan als een reeks bijzondere dagen, zoals heiligendagen, langere perioden zoals jaargetijden, en jaarlijkse gebeurtenissen, zoals jaarmarkten en de bijbehorende (meteorologische) informatie, en werd daardoor meer en meer een naslagwerk. (Vgl: Enkhuizer Almanak) Er is echter een theorie die stelt dat de Arabieren het aan het Laat-Griekse woord voor 'kalender' ontleenden: almenichakion en dat de wortels uit een duister Koptisch verleden stammen. Het stukje 'man' in 'al-man-ak' , zou verwant zijn aan 'maan' of 'maand'.

Publicatie

David Wallechinsky en Irving Wallace, The People's Almanac, 1975, Uitgeverij Doubleday & Company, Garden City, NY; ISBN 0-385-04060-1

De flaptekst van deel 1: THE PEOPLE'S ALMANAC -the first reference book ever prepared to be read for pleasure- contains over 1 million words. Its contents are equal to 10 normal-sized books. It covers more than 25.000 major entries, and features 952 special articles. It probes behind the facts to offer inside information as well as constant entertainment.

rel=nofollow